Viorica Dăncilă a gafat din nou pe Internet. Premierul a felicitat-o pe Rovana Plumb pentru numirea în funcția de comisar european al Transporturilor, însă ea a fost doar propusă din partea României. Numirea trebuie să treacă printr-o procedură mai complexă, căci nu e suficientă simpla propunere.

Viorica Dăncilă a felicitat-o în avans pe Rovana Plumb

„Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european din partea României este o reușită pentru țara noastră. Este dovada și expresia încrederii pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României și a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat. Felicitări, Rovana Plumb”, este mesajul de felicitare al Vioricăi Dăncilă.

Acum, urmează cel mai important pas, după propunerea României: Rovana Plumb și ceilalți comisari trecuți pe listă trebuie să treacă de Consiliul Uniunii Europene, conform cu articolul 17 al Tratatului Uniunii Europene. După avizul de la Comisia Europeană, Parlamentul European va fi cel care va accepta sau nu portofoliile după ce comisarii vor fi audiați în plen.

Citeste si...  Baronii PSD nu vor să plătească pentru campania lui Dăncilă

Propunerile intră în atribuția Guvernului României
Lista trebuie să fie publicată, de asemenea, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Klaus Iohannis a susținut inițial că nu este de acord cu cele două propuneri ale șefei Executivului, în persoanele Rovanei Plumb și a lui Dan Nica. Apoi, Dăncilă s-a dus la Bruxelles și a negociat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe tema comisarului european ce urmează a fi propus de țara noastră.

Premierul a declarat în fața presei că președintele României a fost informat înainte ca ea să trimită cele două propuneri. Propunerile pentru funcțiile de comisari europeni se fac exclusiv de către guvernele fiecărei țări, președintele neavând niciun rol în acest sens.