A fost o nouă noapte de violențe în Statele Unite, a cincea la rând. Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă, indignați de moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat cu brutalitate. Dar protestele par să nu mai fie deja doar despre moartea lui George Floyd, ci au devenit un pretext ca foarte mulți oameni să-și manifeste furia acumulată în timp.

Au fost vandalizate din nou clădiri, au fost atacați din nou polițiști și clădiri oficiale, au fost incendiate mașini ale poliției.

Oamenii legii au făcut uz de gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, acolo unde a fost nevoie.

În mai multe orașe, inclusiv în Minneapolis, a fost interzisă circulația pe timp de noapte, astfel încât oamenii să stea în case.

Donald Trump: Nu voi permite anarhia!
Donald Trump a transmis că este alături de familia lui George Floyd și de cei care demonstrează pașnic. Dar a promis că anarhia nu va fi permisă și că violențele vor fi oprite în loc. Statul de drept și justiția independentă, nestematele democrației americane, trebuie protejate, a spus Donald Trump.

Președintele Donald Trump a avut sâmbătă un discurs dur la adresa protestatarilor care devastează orașele țării, dând vina din nou pe mișcarea Antifa și pe stânga radicală, deși nu sunt dovezi în acest sens. Șeful Casei Albe a spus că este de partea americanilor care caută dreptatea, după uciderea lui George Floyd, americanul de culoare care a murit în urma unei intervenții dure a poliției din orașul Minneapolis.

„Sunt alături de voi ca prieten și ca aliat al oricărui american care caută dreptate și pace. Și sunt alături de voi în a mă împotrivi ferm oricui profită de acestă tragedie pentru a devasta, a jefui, a ataca și a amenința. Vindecare, nu ură, justiție, nu haos sunt ceea ce putem face”, a declarat Donald Trump aflat la Centrul Spațial Kennedy din Florida, unde a asistat la lansarea misiunii Demo-2, desfășurată de NASA în parteneriat cu SpaceX.

După ce cu o seară înainte au fost proteste violente în peste 30 de mari orașe din SUA, Donald Trump a spus că ceea ce se întâmplă acum pe străzile din America nu mai are nimic de-a face cu dreptatea sau cu pacea și că memoria lui George Floyd este „dezonorată de rebeli, tâlhari și anarhiști”.

Citeste si...
Donald Trump îi avertizează dur pe comunişti

Violențe și vandalismul promovate de Antifa și de alte grupări ale stângii radicale terorizează oameni nevinovați, distrug locuri de muncă și afaceri și devastează clădirile. „Trebuie să apărăm drepturile fiecărui cetățean de a trăi fără violență, daune sau frică”, a spus Donald Trump, care și-a exprimat, pe de altă parte, susținerea pentru „marea majoritatea a polițiștilor care sunt nemaipomeniți în tot ceea ce fac și care sunt cetățeni devotați țării”.

„Nu voi permite unor gloate furioase să facă legea”, a mai spus Trump, dând asigurări că Departamentul Justiției și Garda Națională sunt în permanentă comunicare și coordonare cu autoritățile locale. Trump și-a încheiat discursul cu un mesaj de unitate și solidaritate.

La scurt timp după acest discurs, un vehicul al Secret Service aflat în fața Casei Albe a fost vandalizat de protestatari, care au scris pe el cu graffiti cuvinte jignitoare la adresa președintelui și i-au spart parbrizul. Și un al doilea vehicul al Secret Service, situat în apropiere, a fost vandalizat, iar protestatarii s-au suit pe el.


Imagine inedită, polițiștii din New York , cu măști chirurgicale pe față, patrulează în număr mare, dar pe biciclete.

Proteste violente erau, sâmbătă seara, și la Minneapolis, Miami, Chicago, Philadelphia, Salt Lake City.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a declarat sâmbătă că va mobiliza în totalitate Garda Naţională din acest stat american din cauza revoltelor, o decizie fără precedent în istoria de 164 de ani a acestei forţe.

Până acum a fost cerut ajutorul Gărzii Naționale în șase state și Districtul Columbia: Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Denver, Kentucky.

Unii primari, inclusiv cel din Los Angeles, au impus restricții de circulație în orașele lor.

La Minneapolis, unde interzicerea circulației e în vigoare încă de vineri, dar n-a funcționat, forțele de ordine ieșiseră în număr mare pe străzi și au folosit gaze lacrimogene pentru a-i determina pe protestatari să se retragă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.