Politic, Stiri, Ultima Ora

Victor Ponta, propunere-şoc: Parlamentarii să nu deţină mai mult de DOUĂ MANDATE consecutive

Într-o conferinţă de presă, în care a prezentat priorităţile coaliţiei de guvernare pentru perioada 2015 – 2016, Victor Ponta a enumerat şi măsurile pe plan politic, între acestea numărându-se şi propunerea „limitării de mandate pentru toţi cei care ocupă funcţii publice la nivel central si local”.

victor_ponta_61767600_34929900

Vom susţine ca în aceste discuţii să analizăm şi să promovăm o limită de mandate pentru toţi cei care ocupă funcţii publice la nivel central şi local. Aşa cum preşedintele ţării poate ocupa de două ori funcţia de preşedinte, putem să gândim în viitor ca şi la nivel local şi la nivel parlamentar, această limită de două mandate consecutive să fie regula”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat care va fi formula legislativă aleasă pentru limitarea mandatelor parlamentarilor şi aleşilor locali la două, premierul a răspuns: „Doar prin modificarea Constituţiei”.

Întrebat dacă modificarea avută în vedere a fost sau urmează să fie discutată şi în grupurile parlamentare, Ponta a spus că este o propunere: ” Eu sper ca prin toate lucrurile pe care le-am spus astăzi să nu rămână singurul lucru, pentru că, să fiu onest, nu cred că este neapărat singurul lucru important sau esenţial. Noi am vorbit despre nişte priorităţi de guvernare pe care ni le asumăm în 2015-2016 în cadrul Guvernului şi, mai departe, pe nişte teme la care coaliţia pe care o reprezentăm vrea să le aibă discutate. Eu cred că e la fel de important să stabilim dacă revizuim sau nu Constituţia în 2015. Din punctul nostru de vedere, da, dar trebuie să existe o consultare„.

Printre priorităţile enumerate de Ponta se numără şi Codul electoral, acesta precizând că partidele coaliţiei vor susţine „proiectul depus iniţial de USL care, din motive procedurale, a fost respins de CCR şi care se referă la alegerea Camerei Deputaţilor cu un număr de cel mult 300 de parlamentari şi a Senatului  cu un număr egal pentur fiecare judeţ, dar şi un sistem de vot mixt, cunoscut ca cel german, in care jumătate dintre parlamentari sa fie aleşi pe colegii şi jumătate pe lista naţională”.

Potrivit premierului, coaliţia va susţine şi o nouă lege de finanţare a partidelor politice, precum şi revizuirea Constituţiei,  în acest ultim caz fiind nevoie de „repornirea activităţii comisiei speciale, în baza proiectului USL”. 

Liviu Dragnea a prezentat, în urmă cu două zile, mai multe măsuri, între care şi cea de limitare a numărului de mandate la primari.

„De asemenea, este un subiect care trebuie să dezbătut puțin: numărul de mandate la primari. Trebuie să ne gândim cu toții. Dacă din 2016 începem să gândim două mandate maxim la primari, ar fi un lucru bun. Toată lumea e îngrozită, nimeni nu mai vrea să semneze, ori nu putem să stăm așa. Există posibilitatea ca în orașele, nu neapărat în cele mari, să se facă tot felul de legături, care sunt periculoase. Nu știu cum, dar viața ne arată că așa se întâmplă”, a precizat Dragnea, al România TV.

Victor Ponta a declarat, vineri, că premierul nu poate nici să taie şi nici să crească bugetul de stat şi a susţinut că întârzierea aprobării proiectului de buget în Executiv este cauzată de necesitatea finalizării datelor macroeconomice şi introducerea acestora în sistem.

Liderii coaliţiei guvernamentale s-au reunit vineri, într-o şedinţă la Senat, la care participă premierul Victor Ponta, discuţiile având loc înaintea şedinţei de Guvern de după-amiază în care urmează a fi adoptat proiectul bugetului de stat pe anul viitor.

La reuniunea coaliţiei au participat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deputatul Daniel Chiţioiu, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu, vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele PC, Daniel Constantin şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.

Deputaţii au acceptat tacit o propunere ce limitează numărul de mandate succesive la două în cazul aleşilor locali, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni.

blank