Actualitate, Stiri

Victor Ponta – Klaus Iohannis, a doua confruntare televizată

Victor Ponta, candidatul alianţei PSD – UNPR – PC şi Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru preşedinţia României, participă, miercuri seara, la cea de-a doua confruntare electorală televizată.
 
live-text-victor-ponta-klaus-iohannis-a-doua-confruntare-televizata-283464

Moderator: Cum ar arăta România dacă ar fi ales contracandidatul dvs? 

VP: Aţi văzut fotografiile de multe ori, Boc, Videanu, MRU, Flutur, să îl scoateţi pe domnul Băsescu şi îl puneţi pe domnul Iohannis. Ştiţi cum se spune, este o nebunie să faci acelaşi lucru şi să aştepţi rezultate diferite. 

KI: Contracandidatul meu a reuşit contraperformanţa să ia o ţară ieşită din criză şi să o bage în recesiune tehnică, să distrugă aproape 100.000 de locuri de muncă în 2014, a ştiut domnul Ponta să ajungem în situaţia în care Comisia Europeană ne avertizează public că vom ajunge în 2015 să avem un deficit bugetar în zona de 2,8% din PIB. Ajungem în 2015 şi trebuie să plătim toate pomenile electorale promise de Victor Ponta. În condiţiile în care premierul Victor Ponta nu a fost în stare să vină în termenul legal cu un proiect de buget pentru 2015. În cazul în care contracandidatul meu va fi ales preşedinte, a doua zi în Parlament va fi aprobată legea amnistiei şi graţierii şi ne vom trezi în societate cu toţi corupţii care sunt acum închişi. 

VP: Am în faţă comunicatul oficial al CE care spune că România are o creştere de 1,3% a economiei. Vineri, INS anunţă două lucruri. Că în trimestrul 3 avem creştere economică, peste 1% şi al doilea lucru, faptul că în primul trimestru al acestui an s-a recalculat şi nu a avut niciodată recesiune tehnică. Ce este şi mai important este că ce domnul Iohannis numeşte pomeni electorale, pensii, alocaţii, eu cred că asta trebuie să facem.

KI: Aşteaptă România lui Victor Ponta cu legea amnistiei şi graţierii. Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu, Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Dan Şova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicuşor Constantinescu. Vă las lista dacă doriţi, 38 la număr. 

VP: Aceasta este lista Monicăi Macovei. Domnul Mircea Roşca. Puteţi să îi cereţi să îşi dea demisia, cum a făcut domnul Hrebenciuc? 

KI: Domnul Ponta, dvs sunteţi preşedinte PSD, hai să facem o treabă între bărbaţi. Mâine convocăm Parlamentul, poimâine scoatem legea amnistiei şi apoi dăm liber la toate cercetările. Vreţi?

VP: Unde aţi învăţat acest stil de a nu răspunde la întrebări?

KI: Sunteţi de acord cu această idee? 

VP: Să daţi dvs un exemplu cu domnul Mircea Roşca, mai întâi. 

Moderator: Justiţie. Cred că cele mai multe replici şi critici în legătură cu România sunt pe această temă. Prima întrebare, sunteţi de acord cu legea graţierii şi amnistiei? 

KI: Eu sunt total împotriva acestei legi, nu cred că România are nevoie acum de o lege ca asta. Sunt împotrivă şi PNL a votat împotrivă de prima dată când a venit PSD, pe şest, cu această lege. Am oprit în ultimul moment acest act normativ de care România nu are nevoie dar de care PSD are foarte mare nevoie şi toată gaşca care l-a împins pe domnul Ponta în faţă. Voi fi preşedintele României, voi refuza promulgarea acestui act normativ şi nu vom avea legea amnistiei şi graţierii. 

VP: Aţi zis că aţi votat împotrivă. Legea nu s-a votat. Domnul Iohannis spune că va refuza la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu are voie să respingă, ci să retrimită în Parlament. Această lege va fi respinsă, nu prin poveşti, ci Parlamentul poate să respingă. Nu aţi votat, pentru că nu s-a votat. 

KI: Domnule preşedinte al PSD, reiau invitaţia. Hai să convocăm Parlamentul, să punem această lege pe tapet, vineri, ca să dovediţi că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă cu toată lumea carea vrea stat de drept şi justiţie. 

VP: La ultima moţiune de cenzură din Parlament, un senator PNL a venit la tribună şi a zis la fel. Ştiţi cine? Vă zic eu. Domnul senator Sorin Roşca Stănescu. Ştiţi unde este? E la partid, cu dvs? Vă rog, nu mai fiţi demagog. Eu vreau pentru toată lumea justiţie, PSD, PNL, PDL, lăsaţi demagogia lui Băsescu. 

KI: Convocăm sau nu Parlamentul? 

VP: Nu putem noi, doar Parlamentul poate. 

Moderator: Sunteţi de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi în faţa legii decât un simplu cetăţean? 

VP: Este decizia CCR pe care USL, în cadrul Comisiei de modificare a Constituţiei a reglementat-o foarte clar, ca parlamentarii să aibă acelaşi regimu. Domnul Iohannis făcea ieri 2 confuzii, imunitatea totală şi că preşedintele are o altă imunitate. Fals. Ceea ce cred, însă, la preşedinte se dau avizele pentru miniştrii care nu sunt parlamentari. Vă asigur că voi face asta. 

KI: După părerea mea, întreaga problemă trebuie simplificată. Această imunitate este foarte mult discutată şi cea mai bună soluţie ar fi să lăsăm imunitatea pentru parlamentari, pentru miniştri, doar acolo unde este vorba de vot politic, opinie politică, în nicio altă circumstanţă. Este obligatorie modificarea legislaţiei. Este nevoie de o simplificare semnificativă a legislaţiei în această materie. Justiţia trebuie să îşi urmeze cursul, indiferent de votul unei Camere. Eu vorbesc cu domnul Roşca, dvs vorbiţi cu doamna Andronescu?

VP: Sigur că da. Ieri, când era vorba de lozincă, vorbeam de ipocrizie. Vreau să fac o propunere între bărbaţi, deşi avem o femeie de faţă. Luăm săpt viitoare legea privind imunitatea din Germania şi o aducem în România? Parlamentarii PSD vor vota. 

KI: Domnule Ponta, putem să discutăm orice iniţiativă legislativă, dar ce să o lăsăm pe săpt viitoare? Hai să dăm un semnal că vrem să terminăm mizeria de la noi. Facem o convocare, îi rugăm pe colegi să vină, dacă vreţi să daţi un semnal. 

VP: Marţi, când trebuie să mergeţi dvs la ICCJ, pentru a rezolva dosarul

KI: Eu mă bazez pe această decizie

Moderator: Ca preşedinte, domnule Iohannis, ce comportament veţi avea faţă de justiţie? 

KI: S-a făcut multă vorbire despre ce trebuie să facă şi ce nu trebuie să facă preşedintele pentru justiţie, eu vreau să o garantez, dar trebuie să ne uităm şi în urmă. Eu cred că în acest domeniu trebuie să avem curajul să spunem „nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala”. Nu avem ce să căutăm noi acolo unde nu avem ce căuta. Justiţia este independentă, are sistemele proprii. Dacă vorbim de acţiuni care ne definesc ca politicieni, am aici o imagine de grup, care s-a format în ianuarie 2011, în jurul domnului Constantin Nicolesco, cu domnul Ponta, Năstase, Hrebenciuc, Vanghelie, doamna Andronescu, care atunci au afirmat că este vorba despre o persecuţie politică şi care spuneau atunci că nu este bine să fie deranjat de acolo de unde îşi face treaba. Asta nu este independenţa justiţiei, este forţarea justiţiei.

VP: Domnul Iohannis spunea într-un limbaj neaoş să nu ne mai băgă. Eu vă citesc art 133 din Constituţia României. Acolo este CSM-ul O să mă comport faţă de justiţie cum m-am comportat ca premier, când am propus-o pe doamna Koveşi, ca şi pe domnul Niţu. Ca premier am asigurat justiţiei din România ceea ce trebuie asigurat, ceea ce MCV a şi consacrat. Mai sunt nişte fotografii din ziua respectivă. Alături de mine era şi domnul Antonescu, era şi şeful CJ Argeş. Ştiţi cine este? Nu ştiţi. 

KI: Putem să trecem mai departe, ne-am lămurit. 

VP: Domnul Iohannis se schimbă. Îi place cu PNL, nu îi place cu PNL. Eu îl consider preşedinte la PNL pe domnul Antonescu şi fondator pe domnul Tăriceanu. 

KI: Domnule Ponta, dvs. recunoaşteţi o decizie a unei instanţe?

VP: Dvs recunoaşteţi decizia instanţei în cazul plagiatului meu?

KI: Există decizie care spune că eu sunt preşedintele PNL, dar după fuziune, noul PNL este partid înregistrat iar afirmaţia dvs este o dezinformare publică, ca să nu zic minciună publică. 

Moderator: Care va fi atitudinea, ca viitor preşedinte, în raport cu politicienii cu probleme penale?

VP: Eu în cazul plagiatului m-am dus la ÎCCJ, am primit o decizie definitivă şi irevocabilă. Un preşedinte cu probleme în justiţie a avut România o singură dată – pe domnul Băsescu. Toate hotărârile judecătoreşti, indiferent de partid, în România s-au aplicat şi s-au respectat, sub mandatul meu. 

KI: În prima zi după ce am fost ales preşedinte al PNL am fost în grupuri parlamentare, am avut o discuţie aplicată şi lungă cu colegii parlamentari şi am hotărât împreună să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare în abordarea acestei chestiuni. Am hotărât atunci că în absolut toate situaţiile când se va cere încuviinţare pentru arestare, pentru percheziţie, să fie votată această propunere pentru încuviinţare. De atunci încoace, ACL şi PNL, de fiecare dată au votat pentru. Doar că au fost relativ puţine ocazii, pentru că de obicei PSD nu venea, sau venea şi se volatiliza când era cazul. 

VP: Aveţi trei cazuri, condamnaţi definitiv şi irevocabil. Domnul Ţurcanu, domnul Chiuariu, domnul Mora. Nu vreţi să şi faceţi ce spuneţi? Sunt colegii dvs. Trei condamnaţi definitiv şi irevocabil. Puteţi să faceţi ceva sau nu vă ascultă?

KI: Eu le-am cerut să demisioneze şi asta vor face, imediat ce convocăm Parlamentul şi rezolvăm cu legea amnistiei. Sunteţi de acord sau nu? 

VP: Sunt total de acord. Dar sunt trei colegi care nu au legătură cu Parlamentul. 

KI: 38 la dumneavoastră, 3 la mine. 

Moderator: Care va fi atitudinea dvs faţă de instituţii precum ANI şi DNA?

KI: Cred că DNA face o treabă excepţională. În ultimele săptămâni am văzut o activitate foarte intensă, multe discuţii, persoane chemate la DNA. Sunt foarte curios cum se rezolvă dosarul Microsot, până unde se ajunge. Eu voi merge pe linia de a face ce poate să facă preşedintele, să continue aceste lucruri. Adică să lase DNA să îşi facă treaba. Este cel mai simplu lucru. Iar în ce priveşte ANI, fiindcă fu vorba, eu cred că ANI este o instituţie onorabilă, care trebuie întărită, pentru a avea un control în această zonă a incompatibilităţi. Dar sunt anumite părţi din legislaţie care nu sunt în concordanţă cu cea europeană. Voi propune o legislaţie unitară şi vom avea rezultate dintre cele mai bune. În varianta optimală, se fac prin consens politic. Toată lumea, părerea mea, are tot interesul. 

VP: Pentru mine este mai uşoară întrebarea, pentru că nu am avut probleme cu ANI sau DNA şi în cei doi ani şi jumătate am asigurat independenţa acestora. Singurul caz în care activitatea ANI şi a justiţiei este blocată este cazul domnului Mora, pe care domnul preşedinte al PNL îl ţine în continuare senator. La ultima şedinţă, colegii săi PNL au plecat, nu a fost cvorum. Eu sunt interesat în egală măsură viaţa de zi cu zi a celor aproximativ 4 milioane de oameni care au procese deschise, retrocedări, crime, infracţiuni, ceea ce am încercat în USL, cu colegii avocaţi şi jurişti liberali, a fost să facem acest sistem să funcţioneze mai bine, mai repede, mai eficient şi atunci când un procuror sau un judecător greşeşte, să fie tras la răspundere. Ca preşedinte voi cere un singur lucru – ca din interiorul justiţiei, CSM, ÎCCJ, instanţele să facă această justiţie mai eficientă. 

KI: Mi se pare interesantă abordarea domnului Ponta, dar este revoltător. Dacă acum câţiva ani politicienii se ocupau de retrocedări, iată că avem un foarte mare scandal în care este cercetat un coleg al domnului Ponta, domnul Hrebenciuc, dosar în care a fost citat şi un domn Sârbu. Este revoltător. Aceşti domni au pregătit retrocedarea a zeci de mii de hectare de păduri. 

VP: Haideţi să vă spun cum se face lucrul bine făcut la primăria Sibiu. 1976 cereri de retrocedări la Primăria Sibiu. 164 soluţionate. În schimb, s-au retrocedat către Biserica Evanghelică, muzeul Brukenthal, Palatul Copiilor, către Forumul Democrat, căminul de bătrâni din strada George Coşbuc. Domnul primar, din 1976 de cereri de retrocedări, aţi soluţionat 164. 

KI: Aţi minţit grosolan. Este vorba despre un atac la reputaţia mea de primar. Aceste retrocedări au fost făcută fiindcă acele entităţi au dreptul să le primească. Domnule Ponta, sunteţi premier. agenţia care s-a ocupat de acele retrocedări este în subordinea dvs, nu a primarului. Au fost făcute de statul român. 

Moderator: Relaţia preşedinte – premier. Care ar fi relaţia dintre preşedintele Ponta cu premierul Iohannis? 

VP: Domnul Iohannis spune că va fi preşedinte şi va fi premier domnul Predoiu. Eu am propus USL şi asta voi face în continuare. Asta au votat oamenii în 2012. Dar orice fel de premier va fi în perioada mandatului meu de preşedinte, eu voi fi un preşedinte bun, şi pentru domnul Iohannis, cei care m-au votat, cei care nu m-au votat, cei din Ardeal, cei din Moldova. Duminică românii vor alege un preşedinte Ponta care va lucra cu premierul Tăriceanu, cu majoritate USL, ca în 2012 şi nu îi va aduce înapoi pe cei de lângă Traian Băsescu. 

KI: Eu cred că nu o să ajungem într-o asemenea situaţie, eu cred că din 16 noiembrie cariera domnului Ponta se încheie. Dacă nu, atunci va exista o colaborare instituţională corectă, fără să semnăm tot soiul de trorcuri politice. Eu voi colabora cu oricine va fi premierul României. 

VP: Domnul Iohannis a zis ieri că este vorba despre un pact de colaborare, se numeşte acord de colaborare instituţională. Aveţi nişte obligaţii faţă de români să nu trataţi aceste lucruri în mod lozincar, pentru că atunci când acest acord a fost publicat nu ne-aţi criticat. Dar sunt sigur că nu vom avea şansa să colaborăm, eu voi colabora cu domnul Tăriceanu. 

KI: Am dezavuat acest pact de coabitare încă de când a fost semnat, puteţi să verificaţi. Este interesant şi dacă tot fluturaţi acel acord, de ce aţi încheiat acest acord? 

VP: Am încheiat acel acord de colaborare, pentru a nu ajunge din nou într-un moment 2012, de suspendare.

– 

Moderator: Viziunea preşedintelui despre sistemul constituţional. Parlament bicameral sau unicameral, câţi parlamentari? 

KI: Actualul Parlament are câteva probleme majore. Este prea mare. Încă puţin şi ajungem la dimensiunea PE. Nu se bucură nici de încrederea, nici de respectul cetăţenilor. Nu este eficient. După părerea mea, România are nevoie de un Parlament mai mic, altă legislaţie de alegere a parlamentarilor, este bine să fie bicameral, dar acest lucru nu va fi stabilit de preşedinte, ci va fi discutat de partidele politice, atunci când voi fi preşedinte şi trecem la discuţii pentru a reda Parlamentului ceeea ce trebuie să aibă – respectul cetăţenilor. Cetăţeanul trebuie să se simtă bine reprezentant de Parlament. Pentru asta trebuie să fie mai mic şi mai eficient. 

VP: Eu, spre deosebire de lozinci, am făcut lucruri. Împreună cu domnul Antonescu am depus o iniţiativă pentru 300 de parlamentari, colegii de azi ai domnului Iohannis au votat împotrivă, au contestat şi acea lege nu s-a aplicat. Noi suntem foarte mulţi în Parlament, pentru că s-a format o majoritate USL. Toţi ceilalţi au intrat în Parlament de pe locul 2 sau altele. Legea pe baza căreia s-a întâmplat această eroare, are un autor ca Mihai Voicu. 

KI: Haideţi să rezolvăm această chestiune. Convocăm Parlamentul, vorbim de legea amnistiei şi graţierii, putem să începem o colaborare consensuală, pentru un Parlament mai suplu, mai bun, mai respectat. Hai să ne apucăm de treabă?

VP: Mâine, la ora 09:00, îşi dă demisia domnul Roşca, la ora 10:00 veniţi în Senat, cereţi celor trei colegi din PNL să demisioneze, de asemenea, dar să spuneţi că mâine putem să votăm un proiect de lege denotă foarte mult amatorism. 

KI: Cred că aveţi o mică problemă de percepţie. Am oferit consens, să lucrăm împreună. O nouă lege, un nou Parlament. 

VP: Susţineţi votul uninominal?

KI: Asta discutăm atunci. 

Moderator: Punctul final, fiecare candidat adresează contracandidatului câte o întrebare. 

KI: Văd că domnul Ponta este în mare formă şi neagă tot felul de lucruri, vine cu neadevăruri. Cred că indiferent ce aş întreba, ar suci un răspuns care nu ar coresponde realităţii. Nu doresc să întreb nimic.

VP: După experienţa de ieri a dvs, cu ultima întrebare, sunt şi eu foarte prudent. Vreau să vă întreb ceva foarte important. România anului 2019. Vă citez. Dacă pentru strămoşii noştri toate drumurile duceau la Roma, pentru noi ardelenii, toate drumurile merg la Bucureşti. Ştiţi cine a spus asta?

KI: Sunt de acord cu această afirmaţie. 

VP: E foarte important să ştiţi cine. Episcopul Iulian Hossu a pus asta. Dacă sunteţi de acord cu mine, atunci sunt sigur că România va avea ce să sărbătorească în 2018. 

KI: Sunt de acord, dar hai să încetăm cu încercările de dezbinare. Hai să sărbătorim anul 2018, de Marea Unire. 

Moderator: Mesajele pentru electorat.

VP: Vorbesc cu milioanele de români cu care m-am întâlnit şi la Dorohoi, şi la Reşiţa, şi la Carei, şi la Chişinău. Celor care m-au votat la primul tur cu 95% dar şi celor care l-au votat pe domnul Iohannis. Să le spun că după 10 ani de dezbinare, cu Traian Băsescu, Blaga, Videanu, România are o şansă extraordinară să meargă într-o direcţie bună, să reparăm greşelile trecutului, România are nevoie de dialog şi de linişte, nu vreau să mai văd ura şi atacurile la familie, la persoană, cum am văzut foarte des chiar şi de la domnul Iohannis, sunt absolut convins că pot fi preşedintele care îi poate uni pe Români, am 42 de ani şi cel mai mult şi cel mai mult îmi doresc un singur lucru: Familia mea, copiii mei să trăiască într-o ţară normală, să aibă şansa să îşi ducă viaţa mai departe în România. Sunt foarte mândru că sunt român şi şi sunt sigur că greşelile din ultimii 10 ani pot fi închise şi să construim tot ce s-a stricat. Vă mulţumesc pentru încrederea acordată în 2 noiembrie, pentru cea acordată în 16 noiembrie şi sunt sigur că voi fi un preşedinte bun pentru români.

KI: Apropo de pensii, am aici nişte taloane de pensie. Este un lucru important de ştiu. Una zicem, alta facem. Este o pensie de 4 lei. 

VP: Ieri domnul Iohannis nu ştia cât este pensia. 350 de lei valoarea minim garantat. Dacă este mai mică, se compensează. Preşedintele ţării trebuie să ştie legea. Habar nu are. 

KI: Dragii mei, din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu vă propun schimbarea felului în care se face politica în România, domnul Ponta propune continuarea. Eu vă propun o Românie a respectului, domnul Ponta vă propune o România ca acum. Eu rămân cu propunerea de schimbare a felului în care se face politică în România, sunt convins şi voi apăra dreptul oricărui român la vot, indiferent dacă votează în Bucureşti sau Londra. Guvernul domnului Ponta nu a reuşit să organizeze acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut treaba bine ca premier, cum ar putea să fie un foarte bun preşedinte? Judecaţi bine dacă vreţi un preşedinte al vostru, eu voi fi preşedintele vostru, eu nu am în spate oameni care mă manevrează, sau dacă vreţi un preşedinte care este exponentul PSD, baronilor din PSD, cu un PSD care va avea toată puterea. Nu daţi toată puterea unui singur partid care este un partid de stânga neautentic, nereformat. Votaţi schimbarea în România şi voi fi un preşedinte foarte bun pentru România. 

Moderator: Drepturi la replică, câte 30 de secunde. 

VP: Domnul Iohannis ar trebui să cunoască legea. Venitul minim garantat se completează. Vroiam să spun doar atât. Domnule Iohannis, l-am văzut pe domnul Băsescu din nou acum. Eu voi trăi în România fără Băsescu şi Iohannis. 

KI: Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus premier? Pentru că pe mine m-a refuzat, pe dvs v-a acceptat. 

blank