Politic, Stiri, Ultima Ora

Victor Ponta: Îmi asum propunerea de EXCLUDERE a celor trei.

Victor Ponta a declarat, joi, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova au primit sancţiune de excludere din partid, iar el îşi asumă propunerea de excludere a celor trei. Potrivit lui Ponta, Congresul partidului va avea loc în primăvara lui 2015, iar social-democraţii au decis să-şi asume în continuare actul guvernării.

victor_ponta_23395000

Victor Ponta a declarat că este nevoie ca partidul să construiască un nou proiect pentru viitorul ciclu electoral. Ponta a afirmat că excluderile au fost hotărâte pentru ca unitatea echipei de conducere să nu fie afectată până la organizarea Congresului de va alege o nouă conducere.

Ponat a anunţat că prima decizie adoptată în cadrul Consiliului Executiv a fost de a organiza forurile principale de decizie, Consiliul şi Congresul, în primăvara anului viitor.

„E nevoie de timp ca noul proiect pentru 2015-2019 să fie construit”, a precizat Ponta, adăugând că este vorba de „noul proiect politic, de noua echipă politică şi tot ceea ce înseamnă proiecte, oameni şi capacitatea de a le pune în aplicare”.

„Actuala conducere va asigura conducerea până în primăvară, atunci când la Consiliu şi la Congres nu doar se va alege o echipă de lideri ci se va decide proiectul politic în următorii cinci ani”, a ţinut să menţioneze preşedintele PSD.

Ponta a mai spus că se doreşte prezentarea în Parlament a unei variante retructurate de Guvern şi a bugetului pe 2015, el menţionând că a luat act de decizia UDMR de a ieşi din coaliţia de guvernare şi respectă această decizie.

„Este extrem de important ca perioada următoare să ne folosim toate energiile pozitive pentru a asigura o bună guvernare”, a mai spus liderul PSD.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui PSD:

-Am avut o primă întâlnire a CEX după rezutlatele alelegerilor din 16 noimebrie, o întâlnire mai lungă, mai tensionată, dar absolut necesară.
-Trebuie să ne asumăm şi înfrângerea din 16 noiembrie şi să dăm ocazia colegilor din PSD să contruiască un nou proiect pentru următorul ciclu electoral.
-Dacă cineva spune că totul a fost bine şi că nu am greşit u nimic ăsta e un semn de lipsă de realism. Dacă înţelegem foarte clar unde am greşit, avem şansa să ne facem în continuare rolul şi prezenţa în activitatea politică.
-Prima decizie a fost aceea de a organitza Consilu Naţional şi apoi Congres pentru primăvara anului viitor pentru că este nevoie de timp pentru a construi noul prioiect politic pentru 2015. Actuala conducere va asigura conducerea partidului până în primăvara până când la Congres se va decide asupra proeictului politic pe următorii 5 ani.
-A doua decizie a fost legată de asumarea în continuare a guvernării. Cu o singură abţinere, s-a decis să ne asumăm votul din 2012 şi în formula nouă a USL ne dorim să prezentăm în Parlament o formulă restructurată de Guvern. Respect decizia UDMR, dar sunt proiecte comune ce trebuie continuate, chiar dacă jnu vor mai avea miniştri şi secretari de stat.
-Important este să continuăm creşterea economică şi transformarea ei în proiecte concrete şi vreau să continuăm să guvernăm bine cu o clară a0plecare către proeictele din educaţie, sănătate şi infrastructură.
-Aş dori să relansăm proiecte importante: descentralizare, revizuirea Constituţiei. PSD are nevoie să vină cu un nou proiect politic care să trasnforme radical ceea ce alegătorii ne-au trasnmis că trebuie schimbat la modul nostru de a face politică.
-Acuzaţiile legate de comunism, nu contează că eu la 42 de ani sunt comunist sau nu, trebuie să probăm că nu avem legături. Corupţia-PSD va avea un viitor politic în măsura în care prin acţiunile noastre com arăta foarte clar că nimeni nu este protejat de acuzaţiile de corupţie.
-Vor fi momente puctuale în care orice fel de ezitare sau credinţa noastră că lucrurile sunt de la sine îneţelese, trebuie sschimbată. Iniţiativa dl. Păun nu ne aparţine şi nu o susţinem. Nu cred că s-a schimbat ceva într-o săptămână. Imaginea de partid al baronilor locali este un lucru pe care dacă nu îş schimbăm vom putea câştiga alegeri locale sau parlamentare, dar niciodată alegeri prezidenţiale.
-Poate că partajarea puterii este un lucru mai înţelept decât cred politicienii. Voi face tot ce ţine de mine ca cei care sunt aleşi să conlucrăm pentru proiectele pe care le aşteaptă cei care le-au votat.
-Am avut o discuţie legată de echipa cu care mergem mai departe. Când am câştigat a fost meritul tuturor, când am pierdut îmi asum vina, dar pentru că este o perioadă dificilă, este nevoie de o echipă de conducere cu adevărat unită şi cu un proiect comun, au fost trei dintre colegii noştri despre cre majoritatea covârşitoare a colegilor a coniderat că trebuie să nedespărţim drumurile. Nu sunt omul deciziilor radicale şi am plătit un preţ pentru asta, dar uneori e nevoie de decizii radicale. Domnii Geoană, Vanghelie şi Şova au fost excluşi din partid. Mai important este ca în primăvară, în baza lucruruiloro bune făcute şi a lecţiilor învăţate ce ne-au dus la pierderea alegerilor prezidenţiale, este să avem un nou proiect politic.
-A fost o discuţie ceva mai lungă şi am considerat cei 80 de colegi că este un moment în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui. Îmi asum propunerea de excludere.
-Cum să spun că dl Vanghelie sau Geoană sunt de vină pentru că am pierdut eu?
-Nimeni nu are acum un proeict pentru 4 ani. Am fost de acord să elaborăm un proiect serios. E vorba de un ciclu electoral, de 4 alegeri. În orice variantă, echipa ce a condus partidul în cele 4 alegeri ăşi depune mandatul şi seformează o nouă echipă, dar nu poţi să vii în decembrie cu noua echipă. În primăvară, se va alege noua echip care va conduce proiectul.
-Voi susţine proiectul din primăvară care cred că va răspunde aşteptărilor celor 5 miliaoen de români care ne.au votat şi nemulţumirilor celor 6 milioane care au votat împotrivă.
-Am vorbit de o separarea de drumuri. NU am ce să-i reproşez domnului Vanghelie.
-La un vot de 80 la 2 nu mă teme de ruperea partidului. Am vorbit şi de posibilitatea retragerii mele, dacă se găsea o soluţie mai bună.
-Legitim este să guvernăm până la final că aşa ma pirmit mandatul, dar nu pot să exclud ca la un moment dat să se întîmple aşa ceva. Indifernet cine vine după noi, aş vrea să fie pregătit pentru că guvernarea ţării este un lucru mult mai complicat decât câştigarea unor alegeri. România trebuie să fie capabilă să-şi gestioneze potenţialul.
-Azi nu era momenul în care să spunem cine-i de vină. Votul legat de domnii Geonă şi Vanghelie, pentru că Dan Şova a fost acuzat de prea mult entuziasm: e un prim semnal, dar reforma radicală în PSD nu se va limita la 2-3 oameni. Am schimbat atâţia oameni şi tot suntem acuzaţi de comunism.
-Dacă aş fi ştiut în seara asta tot ce trebuie făcut, aş fi spus. Nu ştiu, dar până în primăvară vom şti ce trebuie schimbat.
-I s-a reporşat domnului Şova faptul că s-a grăbit luni, marţi, cum s-a grăbit şi înainte de alegeri, cu bătălia pentru funcţii. Cred că a înţeles votul de azi ca un vot să înţeleagă ce a greşit.
-Toată echipa de conducere îşi încheie mandatul dar nu pentru că am pierdut, ci pentru că urmează un alt ciclu electoral.
-Dacă făceam în decembrie Congres, eu nu candidam şi le-am spus colegilor. Atunci nu şi-a mai dorit nimeni Congres în decembrie.
-Au fost multe discuţii în CEx, dar eu vă trsnmit deciziile.
-Guvernul e susţinut de grupurile parlamentare, dar guvernul este al României. Guvernul trebuie să-şi asume o mai mare respionsabilitate pentru românii din afara ţării. Responsabilitatea Guvernului este una zilnică. NU doar noi ne aducem aminte de ei odată la 5 ani, şi ceilalţi şi-au adus aminte tot la 5 ani. La dezbaterea din Parlament toţi au spus au lucruri pertinente, mai puţin unul.
-Victoria are o mulţime de părinţi, înfrângerea este orfană. Cea din 16 noiembrie are un singur părinte: eu.

blank