Politic, Stiri

VICTOR PONTA ameninţă cu DEMISIA

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că, la Consiliul Naţional al PSD, va susţine separarea funcţiilor politice din PSD de cele administrative, precizând că în cazul în care Consiliul Naţional va avea o altă opinie, va pleca de la conducerea partidului.

blank

„Punctul meu de vedere este foarte clar: trebuie să avem în statut foarte clar ce se întâmplă cu funcţia politică şi cu funcţia administrativă în funcţie de diverse faze ale procesului penal. Dacă Consiliul Naţional şi colegii mei nu vor fi de acord cu acest lucru, atunci să-şi găsească alt lider care crede că e bine aşa„, a declarat Victor Ponta, în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

Ponta susţine că măsura este necesară dacă social-democraţii vor cu adevărat să aibă succes la alegerile din 2016. „Nu condiţionez, dar PSD poate câştiga alegerile locale şi parlamentare din 2016 dacă face nişte schimbări în modul său de organizare internă. Dacă vine un coleg şi spun că nu trebuie să schimbăm nimic, că totul o să fie bine, îl las pe acela„, a spus preşedintele PSD.

Pe 20-21 martie, va avea loc reuniunea Consiliului Naţional al PSD la care se va dezbate agenda politică a partidului până în anul 2019, va modifica Statutul partidului şi îl va alege pe noul preşedinte al acestui for.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a lansat 11 decembrie un plan vizând restrângerea puterii baronilor locali ai PSD.

Prima propunere făcută de Liviu Dragnea este ca președintele de Consiliu Județean să nu mai fie și liderul organizației județene, cel puţin în cazul PSD. 

„Una din propunerile mele va fi ca noi sa decidem ca functia politica sa se desprinda de cea administrativa, sa nu mai poata sa fie un presedinte de CJ si presedinte de organizatie„, a precizat Dragnea.

A doua măsură propusă de vicepremier se referă la calitatea şefului CJ de ordonator principal de credite.

„De asemenea, ca si atributii ale presedintelui de CJ… Sunt acuzati ca au foarte multa putere si, atunci, sa stabilim prin lege, obligatia ca presedintele de CJ sa nu mai fie ordonator de credite, toate atributiile executive sa fie preluate de un administrator public. Împreuna cu consilierii judeteni hotarasc, delibereaza si decid politica de dezvoltare a judetului, dar de pus in practica, de semnat efectiv si de alocat bani o face administratorul public”, a explicat Dragnea.

Vicepremierul susţine că, în acest astfel, aleşii locali vor fi feriţi de tentaţii: „Dacă un presedinte de Consiliu Judeţean nu are atributii de ordonator principal de credite, atunci nu mai are niciun fel de  puterea sa influenteze nimic de acolo. Şi ceilalti inteleg asta că un preşedinte de consiliu, neamaivând aceste atribuţii, nu mai poate, influenţa, ceea ce e sanatos si pentru presedintele de CJ, dar si pentru ceilalti.”

Dragnea a prezentat drept a treia măsură  limitarea numărului de mandate de primar la două.  

„De asemenea, este un subiect care trebuie să dezbătut puțin: numărul de mandate la primari. Trebuie să ne gândim cu toții. Dacă din 2016 începem să gândim două mandate maxim la primari, ar fi un lucru bun. Toată lumea e îngrozită, nimeni nu mai vrea să semneze, ori nu putem să stăm așa. Există posibilitatea ca în orașele, nu neapărat în cele mari, să se facă tot felul de legături, care sunt periculoase. Nu știu cum, dar viața ne arată că așa se întâmplă”, a precizat Dragnea.

blank