Președintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă la Munchen, o întâlnire cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. În cadrul discuțiile, oficialul american i-a mulțumit șefului statului pentru decizia de a îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei.

Cei doi oficiali au mai discutat despre stadiul „excelent” al Parteneriatului Strategic România-SUA și „posibilitățile concrete de aprofundare a acestuia, pe toate dimensiunile”, informează Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a reiterat, la convorbirile cu Mike Pence, angajamentul consecvent al României și al său personal pentru consolidarea acestui parteneriat cu SUA, precum și pentru întărirea relației transatlantice.

La rândul său, vicepreședintele Statelor Unite i-a transmis lui Klaus Iohannis că apreciază „modul în care acționează pentru susținerea Parteneriatului („strong leadership”)”, precizând că SUA și România sunt prieteni foarte apropiați.

Totodată, Mike Pence a reamintit și despre relația apropiată a șefului statului român cu președintele SUA, Donald Trump. Oficialul american i-a mulțumit președintelui României pentru decizia recentă de recunoaștere a lui Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei.

Cei doi înalți oficiali au mai abordat și alte teme de actualitate internațională, potrivit sursei citate.

Citeste si...
Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut

Întrevederea lui Mike Pence cu Klaus Iohannis a avut loc în contextul în care președintele României a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferință pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Președinției române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel și președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deține în prezent Președinția Uniunii Africane.

Pe 8 februarie, Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoaşterea lui Juan Guaidó în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei, a anunțat Președinția.

Slovacia a refuzat să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte interimar venezuelean, fiind a doua ţară din Uniunea Europeană care blochează adoptarea unei poziţii comune a Blocului comunitar privind criza din Venezuela.

Majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei şi au cerut organizarea unor noi alegeri. Statele Unite, Canada şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană şi America Latină şi-au manifestat susţinerea pentru Guaidó.