Featured, International

Vezi în ce țară legea le permite violatorilor să scape de pedeapsă dacă se căsatoresc cu victimele

Parlamentarii din Turcia vor supune dezbaterii legea care le permite le  violatorilor să scape de pedeapsă dacă se căsatoresc cu victimele care sunt minore si se căsătorească cu ele pentru a scăpa de pedeapsă.

Țară legea le permite violatorilor să scape de pedeapsă dacă se căsatoresc cu victimele

Proiectul de lege supranumit „căsătoreşte-şte cu violatorul tău” va intra în dezbatere în Parlamentul turcesc la sfârşitul acestei luni.

Cei care se opun acestei legi consideră că prin adoptarea ei violul, si căsatoresc cu victimele minore se consderă abuzuz asupra minorilor, precum şi exploatarea sexuală dacă va deveni legale.

Naţiune Unite au tras un semnal de alarmă referitor la acest proiect de lege argumentând faptul că legitimizează violul asupra copiilor şi ar conduce la creşterea vulnerabilităţii victimelor.

Şi parlamentarii din opoziţia turcă sunt împotriva acestei legi argumentând cu faptul că adoptarea ei ar duce la căsătorii forţate ale căror victime vor fi femeile care vor fi obligate să se căsătorească împotriva propriei voinţe.

În 2016, un alt proiect de lege asemănător a fost depus în parlamentul turc, dar a fost retras după ce a stârnit reacţii la nivel mondial.

Propunerea controversată se referea la cazurile de viol asupra fetelor în vârstă de 15 ani sau mai puţin, cazuri în care nu fuseseră folosite „forţa, ameninţările sau alte restricţii în ceea ce priveşte consimţământul”.

Însă Partidul AK, aflat la conducere, nu a renunţat la proiectul de lege în ceea ce priveşte căsătoriile cu minori, ci l-a supus consultărilor.

În 2017, în Turcia a intrat în vigoare o lege prin care autorităţile musulmane (religioase) turceşti aveau dreptul de a oficia căsătorii şi din punct de vedere civil.

Legea a stârnit controverse deoarece submina Constituţia laică a Turciei şi conduce la creşterea numărului de „mirese-copil”.

Activiştii pentru drepturile femeilor au luptat pentru anularea unor legi asemănătoare din state precum Egipt, Maroc, tunisia, Iordania, Liban şi Palestina.

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a fost acuzat de sexism de-a lungul timpului după ce a declarat că femeile nu sunt egale cu bărbaţii, dar şi faptul că activistele feministe nu vor să fie mame.

În 2018, înainte de Ziua Internaţională a Femeii, preşedintele turc a dat vina pe media locală referitor la creşterea numărului de cazuri de violenţă domestică asupra femeilor şi a numărului de cazuri de abuz asupra copiilor. Acesta le-a spus jurnaliştilor să nu mai transmită informaţii despre astfel de cazuri, încercând astfel să îngrădească libertatea de exprimare şi libertatea presei.

În 2016, acelaşi preşedinte susţinea că femeile trebuie să aibă cel puţin trei copii iar cele care refuză să devină mame sunt „insuficiente” şi „incomplete”.

În 2014, Recep Tayyip Erdogan susţinea că diferenţele biologice dintre bărbaţi şi femei presupun că aceştia nu pot îndeplini aceleaşi funcţii / îndatoriri, deci lucrul manual ar fi ceva potrivit pentru femei din cauza „naturii delicate” a lor.

Şi în Turcia vârsta maturităţii din punct de vedere legal este 18 ani, însă potrivit unui raport al guvernului, publicat în 2018, în ultimii 10 ani, aproximativ 483.000 de fete minore au fost căsătorite, relatează dailymail.co.uk.

blank