Actualitate

Vezi în ce condiţii va renunţa Guvernul la „Cuminţenia Pământului”

„Cuminţenia Pământului” opera lui Brâncuşi mai aşteaptă până va intra în patrimoniul României şi asta pentru că deşi s-a negociat ca aceasta să fie achiziţionată de către autorităţi contra sumei de 11 milioane de euro, statul nu are nici măcar jumătate din suma stabilită.

Premierul Dacian Cioloş a declarat că sculptura „Cuminţenia Pământului” nu este o piatră, ci o operă de artă cheie în viaţa artistică a lui Constantin Brâncuşi, precizând că va fi achiziţionată doar printr-un parteneriat între Guvern şi cetăţeni.

Într-un interviu acordat unui post de televiyiune, premierul a spus că înainte de a fi relansate negocierile pentru achiziţia sculpturii i-a cerut ministrului Culturii să clarifice fără echivoc situaţia juridică a operei de artă. „S-a negociat preţul care să fie plătit şi s-a ajuns la 11 milioane (de euro – n.r.). (…) I-am cerut (ministrului Culturii – n.r.) să vină cu un precontract înainte de a lansa subscripţia publică, să avem câteva lucruri foarte precise, legate şi de termenul până la care să plătim suma respectivă”, a mai spus premierul.

În privinţa sumei de 11 milioane, premierul a spus: „Haideţi să fim clari, direcţi, şi cei 5 milioane de euro tot banii cetăţenilor sunt. Cei 6 milioane de euro care ar veni în plus tot de la cetăţeni vin, însă cred că e important acest mesaj, că e o achiziţie asumată de statul român şi de poporul român. Am văzut toate discuţiile. De ce să dăm atâţia bani pentru o piatră? Nu e vorba de o piatră acolo, e o operă de artă cheie în viaţa artistică a lui Brâncuşi. E un unicat. Brâncuşi are mai multe sculpturi, mai multe opere de artă pe care le-a lucrat în mod evolutiv, mai multe versiuni. Asta este una dintre puţinele care este unică. N-a mai încercat alte versiuni. El a realizat această lucrare la un moment cheie, după ce a ieşit din experienţa cu Rodin.”

Premierul a mai spus că sunt puţine astfel de opere de artă care au rămas în ţară. „Sigur că ea oricum rămâne în ţară, pentru că fiind în patrimoniul naţional nu poate să iasă. Dar cred că una este să fie la dispoziţia statului şi să fie pusă într-un muzeu fără alte discuţii şi alta este să intre în sectorul privat”, a afirmat Cioloş. Întrebat ce se va întâmpla dacă din subscripţie publică nu se va aduna suma necesară, Dacian Cioloş a spus că se va renunţa la achiziţia sculpturii. „Dacă nu se adună suma, înseamnă că împreună am decis să renunţăm la această operă”, a precizat Cioloş. Înainte de a fi lansată subscripţia publică va exista un precontract cu condiţiile foarte clare de achiziţie pentru a fi eliminate suspiciunile legate „de orice alte interese”, a mai spus Cioloş.

blank