Featured, International

Vezi de ce Belgia are cea mai ridicată rată a deceselor, la nivel mondial, generate de coronavirus

Chiar dacă are doar 11 milioane de locuitori, Belgia a raportat mai multe decese decât China. Numărul fatalităţilor a ajuns aici la 57 la 100.000 de locuitori, cea mai mare rată din lume – de aproximativ patru ori mai mare decât în Statele Unite.

Potrivit autorităţilor din belgia, motivul din spatele acestor cifre nu ţine de spitalele aglomerate, în condiţiile în care 43% din paturile de terpaie intensivă erau vacante chiar înainte de vârful crizei, ci din cauza rigorilor birocratice ale ţării, scrie Blooomberg.

Spre deosebire de alte ţări, casa insituţiilor de top ale Uniunii Europene înregistrează decesele de la casele de bătrâni chiar dacă acolo nu există o infecţie confirmată.

„Suntem criticaţi deseori că facem Belgia să arate rău, dar noi credem contrariul”, spune Steven Van Gucht, şeful diviziei de boli virale al unui institut de sănătate belgian. „Dacă vrei să compari numerele raportate de noi cu ale multor alte ţări, trebuie să tai practic jumătate din această valoare.”

Aproximativ 95% din decesele de la azilele de bătrâni nu au fost diagnosticate, dar Belgia a decis să le înregistreze bazându-se pe simptomele arătate şi pe oamenii cu care cei care au decedat au intrat în contact. Scopul este de a obţine o imagine mai limpede asupra pandemiei şi a găsi focarele de infecţie.

Nu toate ţările europene măsoară impactul la fel, prin urmare numărul oficial ar putea să fie mai ridicat la nivel european decât cel raportat, de circa 110.000. În Franţa, de exemplu, numărul deceselor s-a dublat după ce au început să se înregistreze şi cele din căminele de bătrâni.

La polul opus, rata extrem de scăzută a fatalităţilor din Germania ar putea fi ajutată de faptul că ţara numără doar decesele celor care au fost confirmaţi pozitiv cu coronavirus în urma testelor.

Astfel de discrepanţe apar într-un concept denumit „mortalitate în exces”, în care numărul fatalităţilor este în plus faţă de trendurile tipice. În Belgia, mor în jur de 300 de persoane zilnic, dar anul acesta numărul a crescut la aproximativ 600.

Un proiect denumit euroMOMO, dezvoltat iniţial pentru a măsura scala epidemiilor de gripă, este folosit acum pentru a urmări impactul coronavirusului în Europa.

 

blank