Doi parlamentari PSD au trecut în barca PRO România, ceea ce reduce diferenţa de voturi Putere – Opoziţie în contextul moţiunii de cenzură – moţiune pe care liberalii o depun fizic şi formal astăzi. 20 de voturi în minus, greu de obţinut neasumat, pentru că PSD va sta în bănci la vot, deci o trădare discretă nu este posibilă. Negocierile continuă continua negocierea moţiunea de cenzură.

Vor fi negocieri practic până în momentul în care ar trece moţiunea de cenzură va ajunge efectiv la vot în parlament reunit. Din informațiile Digi24, liberalii ar trebui să depună astăzi moțiunea de cenzură la Parlament.

În moțiunea intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis. Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!” li se reproșază celor din coaliția PSD-ALDE că în doi ani și jumătate au dezbinat țara, au distrus rolul instituțiilor fundamentale și au atentat la statul de drept. De asemenea, li se reproșează momentul „10 august”, precum și modul în care au fost organizate alegerile din 26 mai.

În plus, i se reproșează premierului Viorica Dăncilă faptul că l-a propus pe Titus Corlățean vicepremier pe „Parteneriate strategice”.

Se mai arată în textul moțiunii că „ați încercat să destabilizați și subordonați justiția română pentru a vă salva membrii corupți și clientela politică, fără a ține cont de faptul că victimele colaterale au fost cetățenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor”.

Citeste si...
Dăncilă, despre militarii români răniti: Ne-am asigurat că primesc cele mai bune ingrijiri medicale

Tot în textul moțiunii se amintește și de conflictul din Valea Uzului, dintre comunitatea maghiară și cea română.

Nu în ultimul rând, cei din Opoziție susțin că România are nevoie de un Guvern cu 15 ministere, nu cu 27, cum se întâmplă acum.

Din momentul în care moțiunea de cenzură este depusă, trebuie convocate Birourile permanente reunite, pentru a se stabili „calendarul” moțiunii.

Potrivit informațiilor Digi24, cei din PNL s-ar baza pe cel puțin 210 voturi. Moțiunea va fi votată de cei din USR, de PRO România, PMP și UDMR. În plus, s-ar putea adăuga voturi din partea minorităților și posibil din partea unor parlamentari neafiliați.

Voturile lipsă, în jur de 20, ar trebuie să vină din partea social-democraților și din tabăra ALDE, ceea ce este mai puțin probabil. Practic, în aceste momente pe acest „front” se duc negocierile.

Structura Camerei Deputaților

139 deputați PSD
19 ALDE
21 UDMR
68 PNL
27 USR
12 PMP
17 MINORITĂȚI
23 PRO Europa (numele grupului parlamentar al PRO România)
3 NEAFILIAȚI
Structura Senatului

69 de senatori PSD
12 ALDE
25 PNL
13 USR
9 UDMR
5 PMP
1 PRO România
2 NEAFILIAȚI
Majoritatea necesară pentru ca moțiunea să treacă este de 233 de voturi.

udmr, pnl, minoritati, voturi motiune, de cenzura, pmp independenti, usr pro romania, guvernul dancila,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.