Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, despre diminuarea bugetului SRI în urma amendamentelor PSD, că instituția trebuie să revină în matca ei constituțională, iar reducerea bugetului Serviciului nu este un capriciu, ci o consecință a activității.

„Este un semnal important pe care SRI trebuie să-l ia ca atare. Diminuarea bugetului nu este rezultatul unui capriciu, ci este rezultatul hipertrofierii acestei instituții și din punct de vedere al bugetului și al cheltuielilor care sunt suportate de contribuabili și din punct de vedere al efectivelor, ca să nu mai vorbesc de unele activități din trecut, care au ieșit din cadrul constituțional. În momentul de față, într-o discuție pe care am avut-o cu directorul SRI, a recunoscut și el că activitatea de supraveghere a telefoanelor nu are ce să caute în cadrul SRI. Ca și alte activități”, a delclarat, miercuri, la Parlament, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta susține că trebuie „făcute niște eforturi de recalibrare” a instituției.

„Va trebui, în mod rapid, modificarea legislației existente astfel încât SRI să revină în matca strict constituțională, care este asigurarea securității interne a funcționării instituțiilor. (…) Trebuie să înțelegem că trebuie făcute niște eforturi de recalibrare. Am văzut că și purtătorul de cuvânt al SRI face niște referiri la o organizare care este depășită și care implică un excedent de personal, pe îl resimțim cu toții în bugetele care au crescut în ultimii ani, practic, în ultimii 5 ani, bugetul SRI s-a dublat”, a spus Tăriceanu.

Citeste si...  RETROSPECTIVĂ 2014. Cele mai sonore CONDAMNĂRI: dosarele ICA, Zambaccian şi Elodia

Comisiile de buget-finanţe au respins, marți seara, amendamentul PSD pentru diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane de lei pentru a finanța un program pentru asigurarea cu vitamina D și l-au aprobat pe cel ce vizează reducerea cu 140 mil. lei pentru implementarea programului „Diabet juvenil”.

„Se diminuează bugetul SRI cu suma de 295.000 mii lei , credite bugetare și credite de angajament, de la capitolul 61.01. „Ordine publică și siguranță națională, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, în mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul SRI”, se arată în amendamentul respins.

Membrii Comisiei parlamentare au aprobat amendamentul care vizează diminuarea bugetului SRI cu 150.000 mii lei. Comisia a stabilit că de la Ministerul Finanțelor Publice – Acţiuni Generale vor fi tăiaţi bani de la acest Minister pentru a fi transferați la Ministerul Sănătăţii, pentru a acoperi întreaga sumă din amendamentele lui Liviu Dragnea.