Featured, Politic

Vezi cum s-a răzbunat Dăncilă şi a sabotat Summitul de la Sibiu

Premierul Dăncilă le-a interzis miniştrilor şi secretarilor de stat să participe la conferinţele pe politică externă din marja summitului de la Sibiu, după ce s-a convins că nu va fi invitată de Iohannis la reuniunea liderilor europeni. În plus, directoarea din MAE care a coordonat, la Sibiu, organizarea întregului eveniment, a fost chemată de urgenţă la Bucureşti cu două zile înainte de summit, şi ţintuită în minister, susţin surse diplomatice.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi secretarul de stat din MAE, Dan Neculăescu, urmau să susţină discursuri în cadrul unor conferinţe pe tema viitorului UE, organizate la Sibiu cu ocazia summitului european. Prezenţa diplomaţilor români fusese confirmată de MAE, potrivit unui document consultat de Adevărul. Însă, la începutului acestei săptămâni, premierul Viorica Dăncilă le-a interzis miniştrilor să se prezinte la Sibiu, susţin sursele citate. Motivul: refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o invita, chiar şi într-un format neoficial, la reuniunea liderilor europeni. ”Dăncilă a sperat până luni că Iohannis va găsi o soluţie să o invite la Sibiu. Când şi-a dat seam că nu mai există nicio şansă, a încercat să pună beţe-n roate”, susţin oficiali din MAE. Spre exemplu, Viorica Dăncilă a chemat-o de la Sibiu pe pricipala coordonatoare a evenimentului, directoare în MAE. ”Dăncilă a transmis să se ocupe Administraţia Prezidenţială. Numai că la Cotroceni erau doar două persoane responsabile de summit. Toată organizarea a fost coordonată de MAE, prin departamentul dedicat preşedinţiei rotative a Consiliului UE”, susţin sursele citate. Pare paradoxal, însă conform atribuţiilor executive, Guvernul României, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a avut obligaţia de a organiza şi reuniunea informală a Consiliului European – o altă instituţie, unde titular este preşedintele Klaus Iohannis. ”În ultimele două luni, MAE a lucrat la turaţie maximă pentru acest summit. Au fost mobilizaţi foarte mulţi oameni. Nu puteai, peste noapte, să pasezi răspunderea la Cotroceni”, explică surse diplomatice. Singurul diplomat cu rang prezent la Sibiu a fost Victor Micula, secretar de stat din MAE, implicat în organizarea evenimentului. Până la urmă, summitul a decurs fără

Doi pe un scaun De ce la Summitul de la Sibiu a fost prezent doar Klaus Iohannis, nu şi Viorica Dăncilă, în condiţiile în care România deţine preşedinţia UE? Pentru că atribuţiile de politică externă sunt partajate între preşedinte şi premier, iar la Sibiu şeful statului a reprezentat România, potrivit Constituţiei. Guvernul Dăncilă deţine, în intervalul ianuarie -iunie, preşedinţia rotatativa a Consiliului UE, reuniunea miniştrilor din spaţiul comunitar, cu scopul de a coordona politicile UE. Potrivit cutumei europene, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE găzduieşte şi un summit informal al Consiliului European, reuniunea şefilor de stat sau de guvern din UE. România e reprezentată în Consiliul European de preşedinte. Reuniunile Consiliului European, în mod formal, au loc la Bruxelles. Acum, când România deţine preşedinţia Consiliului UE, summitul informal al Consiliului European a fost programat la Sibiu, ca urmare a influenţei pe care Klaus Iohannis o are la Bruxelles. Aşadar, vorbim de două instituţii diferite: avem pe de o parte preşedinţia Consiliului UE, deţinută de Guvernul României, şi reuniunea Consiliului European de la Sibiu, unde România, potrivit Constituţiei, e reprezentată de Klaus Iohannis. Conform cutumei europene, fiecare ţară are un singur loc în Consiliul European, loc care e ocupat de preşedinte sau de premier. În cazul României, titular e Iohannis, deci premierul Viorica Dăncilă nu putea participa oficial, nici măcar în calitate de invitat. „Numai dacă Iohannis o ţine în braţe pe Dăncilă pot participa cei doi împreună la Summitul de la Sibiu”, a explicat, plastic, fostul preşedinte Traian Băsescu, la Realitatea TV. Partajarea puterii între preşedinte şi premier pe plan european e o practică minoritară în UE. Majoritatea statelor sunt reprezentate în Consiliul European de premier, aşadar acelaşi politician care deţine şi preşedinţia Consiliului UE în numele statului respectiv. Germania e un exemplu concludent în acest sens. România a urmat însă modelul francez, unde preşedintele Macron e titular în Consiliul European, iar premierul deţine şefia Consiliului UE.

PSD, umilit de propria familie

PSD, umilit de propria familie politică Liderii socialişti, în frunte cu Frans Timmermans, prezenţi la Sibiu cu ocazia summitului european, s-au reunit, într-o şedinţă informală, pentru a discuta despre alegerile europarlamentare. Deşi se află în România, ţară cu guvern socialist, liderii stângii europene au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, în ciuda insistenţelor premierului român, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

blank