Featured, Medical

Vezi ce vaccin ar putea asigura protecție pentru 7 milioane de români în fața noului coronavirus

Hipertensivii ar trebui să își facă vaccinul pneumococic, în fața noului coronavirus spune Organizația Mondială a Sănătății.

La fel ca toți pacienții cu boli cronice, și ei au o imunitate deficitară, iar pneumococul, cel care provoaca pneumoniile bacteriene, este extrem de agresiv.

Dacă se îmbolnăvesc în același timp și de noul coronavirus, acest lucru le poate fi fatal. Pe de altă parte, nici pacienții vindecați de Covid-19 nu trebuie să ignore acest vaccin. Se presupune că, după această boală, pot suferi mai des de pneumonii.

Peste 7 milioane de români suferă de hipertensiune arterială

Peste 7 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, dar cea mai mare parte dintre ei nu consideră că au o boală cardiacă serioasă, cronică, potrivit Societății Române de Cardiologie. Hipertensiunea necesită însă tratament zilnic, toată viața!

Dr. Elisabeta Badilă, Societatea Română de Cardiologie: ”Exact ideea asta o auzim la cei mai mulți pacienți. Am un pic tensiunea crescută. Și ce mare lucru?! Creșterea tensiunii arteriale peste 140 cu 90 se corelează cu creșterea riscului de infarct miocardic acut, insuficiență cardicată, accident vascular cerebral. Legat de vaccinarea antipneumococică, infecția cu pneunomoc este frecventă. Această vaccinare se recomandă o dată la 5 ani.”

În cazul celor cu boli cronice, sistemul imunitar nu este echilibrat. Din acest motiv, pot apărea des pneunomii bacteriene atât iarna, cât și vara!

Peste 90% dintre pneumonii sunt cauzate de acest pneumococ. Din cauza abuzului de antibiotice din ultimii zeci de ani, microbul este rezistent la antibiotice!

Prof. dr Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: ”Poate să fac pneumonie severă, se poate ajunge la forma de septicemie pornid de la aceasta bacterie.”

Pacienții vindecați de Covid-19, în pericol să sufere de pneumonie

Organizația Mondială a Sănătății spune că și pacienții vindecați de Covid-19 sunt în pericol să sufere de pneumonie. Și trebuie să se vaccineze.

Prof. dr Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: ”Pentru cei care au avut covid este bine să fie vaccinați împotriva pneumococului și să facă vaccinul antigripal. Pneumococul este numărul 1 care se asociază după gripă, după covid se presupune că va fi printre primii germeni.”

Cât costă vaccinul pneumococic

Vaccinul pneumococic a fost inclus în Programul național de imunizare în 2013. Până în 2017, nu au existat și fonduri pentru ca acest vaccin să fie făcut gratuit celor mici.

Toți adulții cu boli cronice au nevoie, o dată la 5 ani, de vaccinul pneumococic. Dar trebuie să și-l plătesca singuri. Poate costa cel mult 200 de lei.

Mortalitatea asociată coronavirus COVID-19 la pacienţii cu boli cardiovasculare este de 10-12%, faţă de doar 6% la pacienţii cu boli oncologice, spune Societatea Română de Cardiologie.

Așa că pacienții cu suferințe cardio-vasculare trebuie să își ia toate măsurile de prevenție. Vaccinul pneumococic se poate face în orice perioadă din an.

 

blank