Featured, Life

Vezi ce truc îți mărește rezistența la efort cănd faci jogging

După ce ai început să faci jogging o să vezi că o să începi să îți dorești să mergi mai departe. Să alergi mai mult, mai repede. Indiferent de cum îți dorești să devii mai bun la alergat, rețeta este în principal simplă.

Vezi ce truc îți mărește rezistența la efort cănd faci jogging

O bandă elastică de fitness așezată pe picioare asigură prezența unui tendon suplimentar care vă ajută să economisiți energie pe termen lung, arată un studiu. Proiectat și testat de inginerul Elliot Hawkes de la Universitatea Stanford, trucul ar putea reduce energia necesară pentru alergare cu aproximativ 6,4%. „Este surprinzător; te face să te simți ușor și să alergi repede”, spune Hawkes, care a testat desigur propriul dispozitiv.

Vezi ce truc îți mărește rezistența la efort cănd faci jogging

La studiu au participat 19 alergători de jogging. Acestora li s-a spus că banda elastică sau „exotendonul„ le va îmbunătăți eficiența de de alergare dacă pur și simplu se relaxează și încearcă să se gândească la altceva, și nu la banda din jurul picioarelor.

Nu numai că au alergat mai repede cu banda în jurul gleznelor, dar au economisit energie și prin urmare au alergat mai mult. totul se datorează unui mecanism complex de balansare a picioarelor. „Se așteaptă ca un alergător care aleargă cu o viteză de 2,7 m/s și încheie un maraton în 4 ore și 20 de minute să economisească energie datorită acestui truc – cu 6%, și să scurteze durata de alergare”, spun autorii studiului.

În mod normal, pentru oameni, alergarea este una dintre cele mai ineficiente metode de a te deplasa. Din caloriile arse, mai puțin de opt la sută sunt folosite pentru a ne balansa picioarele și a menține viteza de avans constantă. Restul sunt pur și simplu necesare să ne susținem și să ne echilibrăm greutatea corporală.

Ca atare, cele mai multe metode s-au concentrat pe reducerea acestei irosiri de energie mult mai mare – redirecționarea centrului de greutatea. Dispozitivul, însă, este printre puținele care vizează în mod specific mișcarea picioarelor.

Nu numai că exotendonul pasiv a redus munca mecanică necesară pentru a balansa ambele picioare dar a contribuit, de asemenea, la redirecționarea centrului de greutate. „Arătăm că exotendonul crește frecvența optimă a energiei, pe care alergătorii o adoptă”, scriu autorii. Pași mai mici înseamnă mai puțină durere, potrivit Science Alert.

Rezultatele au fost publicate în Journal of Experimental Biology.

 

blank