Featured, International

Vezi ce strategie inedită are Marea Britanie în lupta cu coronavirusul

Marea Britanie uimește întreaga planetă, după ce guvernul Boris Johnson a refuzat să ia măsuri dure împotriva coronavirusului, la fel cum au făcut celelalte state afectate.

Conform site-ului worldometers, Marea Britanie înregistrează peste 1300 de cazuri de coronavirus, respectiv 35 de persoane decedate. Aceste cifre o plasează în primele șase țări din Europa și în primele 10 de pe glob, ca număr de infectări.

Bilanțuri precum cel de mai sus, ar fi făcut alte țări de pe glob să ia măsuri dintre cele mai dure, în cel mai scurt timp. Spre exemplu, în România, numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus, este sub 200, dar autoritățile au decretat deja stare de urgență.

Aceste măsuri nu se întâlnesc însă și în Marea Britanie, deoarece guvernul de la Londra are o altă abordare asupra situației. Britanicii refuză să închidă școlile și grădinițele, lăsând libere chiar și evenimente care însumează mii de persoane.

Logica guvernului este aceea că o mare parte din populație se va infecta cu virusul și va face anticorpi, astfel încât economia britanică va continua să funcționeze.

Celelalte țări afectate, precum Italia, China sau USA, au luat cele mai dure măsuri pentru încetinirea evoluției virusului, mergând până la carantinarea a milioane de cetățeni.

Deciziile Premierului Boris Johnson au fost luate ținându-se cont de părerile unui larg corp de specialiști, una dintre premise fiind aceea că „cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni,” notează Bloomberg.

Pe scurt, strategia Premierului Boris Johnson se traduce prin ideea că un număr cât mai mare de cetățeni britanici vor lua boala, pentru ca mai apoi, populația să se imunizeze.

Un caz asemănător strategiei britanice, se poate întâlni în istorie, atunci când europenii au dus gripa europeană pe continentul american, după anul 1500. Atunci, indienii americani s-au îmbolnăvit și au suferit intr-un număr foarte mare, foarte mulți dintre aceștia murind, însă, cu timpul, au reușind să se imunizeze.

„Vom bate acest virus, dar din păcate nu există nicio scurtătură pentru a ajunge acolo”, a declarat Secretarul Transporturilor, Grant Shapps, citat de BBC.

Abordarea total diferită a Premierului Boris Johnson vine dintr-o logică pragmatică, aceea că dacă populația va fi izolată, economia britanica va colapsa, instalându-se foametea și hazardul. Pentru a evita colapsul economic, conducătorii britanici au hotărât să lase populația să își desfășoare activitățile aproape exact ca înaintea apariției virusului.

Este greu de estimat dacă strategia indedită a britanicilor va fi sau nu eficientă, dar, cu toate acestea, pentru o comparație, seturile de măsuri britenice, pot fi puse în balanță cu cele ale SUA.

Statele Unite ale Americii sunt o țară care au luat decizii foarte dure împotriva răspândirii virusului, alocând scutiri de taxe și declarând epidemia de coronavirus ca „urgență națională,” conform Washington Post.

Cu toate că Statele Unite ale Americii au acces, la fel ca Marea Britanie, la experți din universități de top, oameni de știință de cel mai înalt nivel, sau servicii secrete eficiente, acestea au ales să lupte cu virusul luând măsuri stricte.

Conform unui articol al publicației The Guardian, criza coronavirusului din Marea Britanie „va dura până în primăvara anului 2021 și ar putea duce la spitalizarea a 7,9 milioane de oameni.”

Același articol arată că dacă rata mortalității se va dovedi la 1%, cea pe care mulți experți o folosesc drept presupunere de lucru, atunci aceasta ar însemna 531.100 de decese.

Marea Britanie și-a asumat cel mai surprinzător mod de a lupta împotriva noului coronavirus, iar statisticile existente până acum, spun mai degrabă că această abordare i-ar putea aduce mult mai multe îmbolnăviri, respectiv decese, decât oricărei țări de pe glob.

Experții sunt de părere că epidemia de coronavirus ar putea dura în Marea Britanie până în primăvara lui 2021, acela fiind momentul în care se va putea trage linie și estima dacă această abordare total diferită, a fost sau nu abordarea câștigătoare.

 

blank