Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune despre meningită, boala care a răpus recent o elevă de la liceul ”Gheorghe Lazăr”, din București, că meningita este, în general, una dintre bolile care ucid cel mai rapid, fără posibilitatea unor măsuri preventive

Meningita este una dintre bolile care ucid cel mai rapid iar măsurile de prevenție sunt aproape inexistente, avertizează specialiștii. Este ceea ce spune și managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, medicul Adrian Streinu Cercel, într-o declarație făcută MEDIAFAX.

„Meningita, în general, este una dintre cele mai rapid-ucigătoare boli. (..) Este o boală infecțioasă care poate să recunoască mai mulți agenți care o pot determina. Sunt meningitele așa-zise, purulente, care sunt date de bacterii, cum este meningococul, pneumococul. Sunt meningite cu așa-zis lichid clar, care sunt date de virusuri sau de bacilul Koch, tuberculoză”, a mai spus Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Medicul a făcut și un inventar al simptomelor bolii, înainte ca aceasta să poată fi diagnosticată.

Citeste si...  Cancerul mamar, depistat în sânge, cu 5 ani înainte de apariția primelor simptome

„Ele se manifestă, în general, cu dureri intense de cap, febră, vărsături în jet, fără greață, iar orice pacient care are febră mare și dureri atroce de cap, obligatoriu trebuie să se gândească la meningită și să se prezinte de urgență la Boli Infecțioase”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Specialistul avertizează că, în general, nu există măsuri care pot fi luate preventiv, doar dacă e cazul unui focar de infecție.

„Când apare un focar, se face profilaxie cu antibiotice, dacă e vorba de meningite bacteriene”, spune Adrian Streinu Cercel.

Conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătății.

Joi, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit. Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri.