S-a anunţat sentinţa în cazul tânăra de 19 ani englezoaică care ar fi minţit că o bandă de 12 indivizi israelieni a violat-o în Aya Napa, din Cipru. Femeia din Derbyshire, al cărei nume nu a fost făcut public, a fost condamnată la patru luni de închisoare cu suspendare, a relatat AP.

După anunţarea sentinţei, tânăra a declarat cu lacrimi în ochi că se simte uşurată, iar mama acesteia a ridicat victorios braţele în aer şi a strigat către mulţimea de susţinători: „Mergem acasă!”.

Englezoica a fost însoţită la Tribunalul din Paralimni de sute de oameni, care au însoţit-o apoi la hotel pentru restituirea paşaportul, potrivit AP News. De acolo, mama şi fiica vor porni către aeroport pentru a zbura înapoi în Marea Britanie după şase luni de coşmar petrecute în Cipru. Oficialii Ambasabei Britanice au fost prezenţi în instanţă şi se crede că aranjamentele de zbor pentru ca tânăra să se întoarcă în acasă au fost deja luate.

Incidentul a avut loc anul trecut, în luna iulie, la hotelul Pambos Napa Rocks din staţiunea Ayia Napa. Tânăra a acuzat că 12 bărbaţi de origine israeliană, cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani ar fi violat-o, aceasta retrăgându-şi ulterior plângerea. În urma declaraţiilor sale şi a lipsei dovezilor, femeia a fost acuzată de mărturie mincinoasă şi trimisă în judecată. Sentinţa a fost pronunţată, la 6 luni de la începutul procesului.

Judecătorul Michelins Papathanasiou, a fost aspru criticat pentru atitudinea sa agresivă faţă de tânără, cu atât mai mult cu cât modul în care a tratat în trecut alte procese de viol a nemulţumit multe persoane. Papathanasiou a recunoscut că a fost „tulburat” de caz şi că a lăsat-o pe femeie să plece mulţumită „cazierului său curat, a tinereţii, a regretului manifestat, dar şi a stării sale emoţionale în momentul în care a depus falsa mărturie”. El a adăugat: „Faptul că a rămas în Cipru în ultimele luni, departe de ţară, de prieteni, de viaţa ei obişnuită, precum şi pierderea anului universitar, toate aceste lucruri m-au determinat să îi ofer o a doua şansă”

Citeste si...
Ce nu știai despre căsătoriile între persoanele de același sex. Statele în care biserica este extrem de puternică

Ziarul Phileleftheros a scris astăzi: „În cazul în care instanţa va modifica verdictul şi o va trimite la închisoare, preşedintele o va graţia oricum pe fată”, după ce o sursă guvernamentală a afirmat că acesta îşi va aloca libertatea de a interveni în favoarea tinerei.

Mama fetei a declarat că fiica ei este vulnerabilă, suferă de stres post-traumatic şi are halucinaţii atunci când aude voci masculine străine. A adăugat: „În numele familiei, aş dori să spun că suntem foarte uşuraţi de sentinţa pronunţată astăzi. De asemenea, aş dori să vă mulţumesc pentru tot sprijinul pe care l-am primit din toatae colţurile globului”. Peste 130.000 de lire sterline au fost colectate într-o campanie de strângere de fonduri, pentru a le ajuta pe femei cu plata taxelor legale. Mama a mai spus că fiica ei nu ar fi trebuit condamnată niciodată pentru vreo crimă, iar consultantul ei legal, Lewis Power, a comentat că „lupta pentru nevinovăţia ei va continua”. Femeia va înainta recurs la curtea supremă din Cipru până la finalul săptămânii, dar este puţin probabil să se întoarcă pe insula din Mediterană după plecarea din cursul acestei zile.