Actualitate, Featured

Vezi ce se precizează despre Rusia în comunicatul Casei Albă emis în urma întalnirii Iohannis-Trump

Casa Albă a transmis presei un comunicat de presă imediat după finalizarea discuțiilor dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, în care se precizează că România susține eforturile administrației Trump de diversificare energetică în Europa, care reduc dependența țărilor europene de sursele de energie din Rusia.

Vezi ce se precizeazădespreRusiaîncomunicatulCaseiAlbă

Comunicatul de presă transmis de Casa Albă începe cu un citat din președintele Trump: „Viitorul României și relația României cu Statele Unite ale Americii sunt foarte, foarte luminoase”.

Președintele Donald J. Trump reafirmă și consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România, se spune în comunicat.

Consolidarea securității energetice și a investițiilor: Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătățirea climatului său de investiții și pentru a ajuta țara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale.

Aceste eforturi vor crește oportunitățile de investiții pentru companiile americane, vor crește prosperitatea pentru poporul român și vor îmbunătăți securitatea energetică în toată regiunea.

România susține eforturile administrației Trump de diversificare energetică în Europa, care reduc dependența țărilor europene de sursele de energie rusești.

România s-a opus proiectului Nord Stream II și alte proiecte de conducte care cresc dependența Europei de Rusia.

Statele Unite și România sunt susținători puternici ai inițiativei Celor Trei Mări, care este importantă pentru creșterea accesului și securității pieței energetice.

Alte aspecte importante din mesajul Casei Albe:

România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație în 2019 și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului.

Statele Unite și România au o relație din ce în ce mai puternică în domeniile securităţii, energiei, activităţilor nucleare, civile și cibernetice de care beneficiază ambele țări.

Cele două țări vor continua să lucreze împreună pentru a face față provocărilor comune de securitate și a îmbunătăți și mai mult parteneriatul economic și energetic.

Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări, sprijinind eforturile României de a deveni eligibile pentru intrarea în Programul de renunțare la viză, în conformitate cu cerințele legislației Statelor Unite.

Marcând 15 ani de la aderarea la Alianță, România s-a dovedit a fi un aliat puternic al NATO și își îndeplinește angajamentul de a dedica cel puțin 2% din PIB-ul său pentru cheltuielile de apărare.

România a oferit una dintre cele mai mari contribuții ale trupelor la misiunea NATO în Afganistan și a sprijinit misiunile din Kosovo, Bosnia și Coaliția anti-ISIS. Militarii lucrează împreună pentru a consolida securitatea pe flancul estic al NATO.

În urma unei întâlniri anterioare cu președintele Trump, România își modernizează armata cu mai multe sisteme americane, inclusiv sisteme de apărare a rachetelor și anti-rachetă Patriot.

România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate amenințările de securitate cibernetică pe care le prezintă furnizorii chinezi în rețelele 5G.

blank