În ședința CEx al PSD desfășurată miercuri seara la Vila Lac, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici i-a avretizat pe liderii partidului că de la buget lipsesc câteva miliarde care trebuie urgent găsite pentru acoperirea deficitului. Guvernul trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%. Rectificarea bugetară pe care Guvernul o pregătește pentru finalul lunii iulie are însă vești bune pentru primari, care vor primi 1,5 miliarde de lei.

Edilii sunt nemulțumiți, iar liderii din teritoriu au ridicat problema finanțelor din administrațiile publice locale la ședința Comitetului Executiv de la Vila Lac. Teodorovici a încercat să îi liniștească spunând că la rectificare vor primi banii pe care îi cer. Totuşi, ministrul s-a ferit să spună dacă va fi o rectificare pozitivă sau negativă. În perioada următoare va fi făcută o analiză, pentru a vedea în ce măsură se poate face o restructurare administrativă pentru reducerea cheltuielilor. Guvernul are nevoie de aproape 7 miliarde de lei. La rectificare, în ministerele și instituțiile unde nu s-au cheltuit banii, vor fi tăiate bugetele. Teodorovici va discuta zilele acestea cu fiecare minister în parte pe execuţia bugetară. Dacă în unele ministere se pune problema reducerilor de personal, aparatul bugetar fiind supradimensionat, sunt şi ministere unde trebuie făcute noi angajări, cum este de exemplu Ministerul Muncii, care trebuie să implementeze noua lege a pensiilor. Personalul de la Casa Naţională de Pensii este insuficient, spun surse guvernamentale.

Citeste si...  Robert Negoiţă, acuzaţii grave: O grupare din vârful statului vizează terenuri din Sectorul 3

În ședința CEx, Viorica Dăncilă l-a demis pe Șerban Nicolae de la șefia grupului PSD din Senat, care va fi înlocuit cu senatorul Liviu Lucian Mazilu. Președintele PSD i-a reproșat lui Șerban Nicolae că a încercat să convinga parlamentarii partidului să nu semneze inițiativa legislativă pentru modificarea constituției, depusă de coaliția PSD-ALDE. De asemenea, Robert Negoiță a fost suspendat pentru șase luni, locul său fiind luat de primarul sectorului 6, Gabriel Mutu care va fi vicepreședinte interimar. Deciziile luate de partid în şedinţa CEx au stârnit nemulţumirea fostului secretar general, Codrin Ştefănescu.

Conform unor surse, CEx-ul se anunța unul liniștit, unii lideri glumind pe seama izului de petrecere după Congres, la Vila Lac. Viorica Dăncilă a anunțat că va remania guvernul până la finalul lunii, însă nu s-a stabilit ce miniștrii vor pleca. În perioada următoare PSD schimbă conducerea în 25 de filiale judeţene. Acestea trebuie să îşi aleagă noua conducere până în toamnă. Trei filiale vor avea conducere nouă în perioada imediat următoare: Harghita, Sibiu şi Cluj.