Featured, Politic

Vezi ce lovitură năprasnică le pregăteşte social-democraţilor. Guvernul liberal condus de Ludovic Orban

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban face o mutare neaşteptată în jocul de şah cu Opoziţia social-democrată. După ce şi-a asumat răspunderea pe alegerile în două tururi, mişcare care i-ar putea aduce sârşitul prematur, Executivul se asigură că împuşcă măcar un iepure din doi: organizarea de alegeri anticipate.

Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de guvern de marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate, au afirmat surse din instituţie, pentru Mediafax. Executivul ar lua această decizie, deoarece în cazul demiterii prin moţiune de cenzură, nu ar mai putea emite OUG pe această temă, fiind un Guvern interimar.

Deşi nu apare pe ordinea de zi, surse guvernamentale au afirmat pentru agenţia de presă citată că actul normativ s-ar afla pe lista suplimentară. Astfel, ordonanţa de urgenţă stabileşte componenţa Birourilor Electorale Permanente, circumscripţiile electorale, dar şi alte aspecte organizatorice.

Premierul Ludovic Orban a confirmat, marţi, că se lucrează la Ordonanţa de Urgenţă pe anticipate,dar nu a precizat dacă măsura va fi adoptată în şedinţa de guvern de azi.

„Există un astfel de proiect, am vorbit cu AEP, a existat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la anticipate. În prezent, în România nu există o situaţie clară cu privire la anticipate. Se ştie că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, termenul maxim fiind de 90 de zile. Ca atare, este nevoie de o adaptare a legislaţiei pentru a avea reguli concrete în ceea ce priveşte anticipatele. Nu cred că trece moţiunea, dar paza bună trece primejdia rea şi este bine să fim pregătiţi. Dacă trece moţiunea, noi nu vom vota niciunul din cele două Guverne, pentru a declanşa alegerile anticipate. E necesară o adaptare a situaţiei pentru a avea o astfel de legislaţie”, a declarat premierul Orban.

Şedinţa a guvernului este programată pentru ora 14.00, iar pe ordinea de zi figurează două Ordonanţe de urgenţă -una pentru modificarea şi completarea Legii nr.145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare şi a doua pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

PSD vrea ca votul pe moţiunea de cenzură să aibă loc miercuri, ora 12:00. Calendarul va fi stabilit, însă, în şedinţa Birourilor Permanente, care la ora transmiterii acestei ştiri este în desfăşurare.
Cu toate pânzele sus către anticipate
Raluca Turcan a declarat că liberalii iau în calcul toate variantele prevăzute în Constituţie pentru a se asigura că vor ajunge la anticipate, ceea ce presupune inclusiv scenariul demisiei premierului Orban în cazul în care asumările nu vor duce la demiterea Guvernului. Potrivit celui de-al doilea om din Guvernul, alegerile anticipate şi a celor locale ar urma să aibă loc până în 28 iunie, dar nu simultan.

„Alegerile anticipate nu sunt reglementate în detaliu. Va fi nevoie de reglementarea organizării alegerilor anticipate. Dacă ne gândim la momentul maxim până la care am putea să suprapunem alegerile anticipate cu alegerile locale, undeva până în 28 iunie ar trebui să încheiem ambele alegeri. Nu intenţionăm să le punem chiar în aceeaşi zi, ci la o diferenţă fie de o zi, fie de maximum o săptămână”, a declarat săptămâna trecută vicepremierul Raluca Turcan.

Ea a exclus posibilitatea ca parlamentarii PNL să voteze moţiunea de cenzură pe care PSD intenţionează să o depună după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar, dacă moţiunea trece şi se ajunge la situaţia declanşării alegerilor anticipate, PNL va susţine această variantă.
Pentru ca organizarea anticipată a alegerilor parlamentare să se producă, aşa cum este prevăzută în Constituţie procedura, este nevoie de respingerea a două propuneri de premieri, variante la care PNL pare să adere.

blank