Un compus al vitaminei E ar fi cauza principală a valului de decese în rândul fumătorilor de ţigări electronice din Statele Unite.

Vezi ce au descoperit medicii americani în plămânii fumătorilor de ţigări electronice

Cercetătorii au găsit o nouă dovadă. Mai exact, au găsit substanța în plămânii celor mai mulți dintre pacienții decedați.

Cel puţin 54 de persoane care foloseau țigări electronice au murit anul acesta şi peste 2.500 s-au îmbolnăvit la plămâni.

Cei mai mulţi dintre ei fumaseră produse care conţineau ingredientul psihoactiv din marijuana.

Acetatul de vitamina E este un ulei vâscos, puternic antioxidant, care se foloseşte ca aditiv în cartuşele cu cannabis.

Vezi ce au descoperit medicii americani în plămânii fumătorilor de ţigări electronice

”Fumatul a fost, este și va rămâne o importantă problemă de sănătate publică. Pe lângă bolile pulmonare pe care le poate provoca (bronșita cronică, BPOC, cancer pulmonar, exacerbarea astmului bronșic etc.), fumatul este un factor de risc pentru multe alte afecțiuni: hipertensiune arterială, ateroscleroză, boală cardiacă ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ulcer gastro-duodenal, diverse cancere (inclusiv din sfera ORL, renal, pancreatice etc.), ca să nu mai vorbim de carii dentare, cefalee, stigmatizare socială”, atrage atenția medicul.

Dr. Florian Firoiu amintește că, în 2003, a apărut țigara electronică, o invenție a lui Hon Lik, un farmacist chinez, ca metodă pentru renunțarea la fumat.

”Această metodă folosește vapori care conțin nicotină, spre deosebire de țigara clasică, ce folosește combustia pentru eliberarea nicotinei. Această metodă de fumat a devenit rapid populară în întreaga lume, fiind folosită fie ca alternativă la țigara clasică, fie ca metodă de renunțare la fumat. În raportul publicat de OMS, în 2014, se afirmă că nu există suficiente date care să susțină eficiența superioară a țigărilor electronice ca mod de renunțare la fumat comparativ cu metodele clasice. În SUA, s-a efectuat un studiu, între 2010 — 2011, care arată o creștere marcantă a fumătorilor de ţigări electronice comparativ cu țigara clasică. Un studiu randomizat din Noua Zeelandă, realizat între 2011 — 2013, a avut rezultate similare în renunțarea la fumat, atât prin folosirea țigării electronice, cât și a plasturilor cu nicotină”, arată dr. Firoiu.

 

Acesta menționează că majoritatea studiilor făcute au demonstrat faptul că țigara electronică este mai puțin nocivă decât cea clasică.

Citeste si...  La Bâlea lac a nins ,stratul de zapada măsoară 13 centimetri

”Principalele componente ale uleiurilor din cartușele țigărilor electronice sunt propilen-glicol, glicerină și nicotină, spre deosebire de miile de substanțe toxice identificate care se eliberează prin ardere. Acestea mai conțin și nitrozamine și dietilen-glicol, ca substanțe cancerigene, însă concentrația totală de nitrozamine dintr-un cartuș de 16 mg din țigara electronică este comparativă cu cea din plasturii cu nicotină — 8.18ng vs 8ng—, mai crescută de 4 ori decât guma de mestecat cu nicotină, însă infimă, comparativ cu cantitatea care se găsește în țigaretele clasice (de 4.000 — 8.000 de ori mai mult). Însă, chiar dacă substanțele toxice din țigara electronică sunt în cantitate mult mai mică, nu se poate afirma că acestea sunt sigure și nu sunt cancerigene, neexistând un anumit prag al acestor substanțe pentru carcinogeneză, mai ales că nu sunt singurii factori care determină apariția cancerului pulmonar. Putem astfel afirma doar că sunt mai puțin nocive decât țigările clasice”, arată dr. Firoiu.

Medicul susține că țigara electronică poate fi privită ca un sprijin acordat metodelor tradiționale de renunțare la fumat, adăugând că, neavând încă un studiu pe termen lung, beneficiile sale pot fi doar speculate.

”Chiar dacă studiile de până acum demonstrează că țigara electronică conține mai puține substanțe nocive și în cantitate mai mică, asta nu înseamnă că încercăm să înlocuim țigara clasică cu cea electronică, ci trebuie să o privim ca pe un sprijin acordat metodelor tradiționale de renunțare la fumat — guma de mestecat cu nicotină, plasturi cu nicotină, psihoterapie etc. Pe de altă parte, putem oare afirma că țigara electronică — produs nou apărut pe piață — este mai sigură în ceea ce privește sănătatea decât țigara clasică? Neavând încă un studiu pe termen lung, putem doar specula beneficiile sale. Răspunsul la această întrebare probabil că îl vom avea peste zeci de ani. Așadar, în continuare trebuie să ne concentrăm atenția asupra campaniilor anti-fumat, inclusiv a prevenirii fumatului, în special la grupele vulnerabile — adolescenți, tineri adulți”, punctează dr. Elvis Florian Firoiu, medic specialist pneumolog.