Featured, International

Vezi ce angajați riscă șomajul, din pricina coronavirusului

Angajații din Marea Britanie trec prin momente de criză pe fondul coronavirusului COVID-19 se arată într-o analiză efectuată de Financial Times. Aceasta arată şi care sunt sectoarele cele mai afectate – o informaţie utilă şi pentru români.

Jurnaliștii britanici scriu că peste 200.000 de oameni, din sectoarele de agrement și ospitalitate, au rămas fără loc de muncă de la jumătatea lui februarie din pricina virusului coronavirusului COVID-19.

Financial Times a prezentat și principalele categorii vizate de criză. Aproape 5 milioane de britanici lucrează în comerțul cu amănuntul, iar 2,5 milioane, în industria ospitalieră și cea alimentară. Mai bine de 1 milion își câștigă veniturile în domeniile artei, divertismentului și recreerii, iar un alt milion, în alte servicii legate de consumatori.

”Analiza noastră arată că mai bine de un milion de persoane riscă să își piardă locul de muncă. Concedierile sunt masive”, spune Kate Nicholls, directorul executiv al UKHospitality, principala ascociație din domeniul ospitalier.

Paul Johnson, directorul Institutului de Studii Fiscale, nu crede că sprijinul financiar oferit de stat va fi de ajuns: ”Va fi la fel de greu să plătești salariile, iar dacă cererea va fi scăzută, cel mai probabil locurile de muncă vor dispărea”.

Per total, angajații cu salarii relativ mici sunt în pericol în domeniul Horeca și în cel al comerțului cu amănuntul. ”Unii nici nu au vechimea necesară pentru a aplica pentru ajutorul de șomaj”, mai scriu jurnaliștii britanici.

Mulți dintre proprietarii micilor magazine au fost nevoiți să închidă. Iar cei care au venituri din închirieri vor fi afectați pentru că mulți chiriași fac parte din categoriile de risc.

Pe de altă parte, Pantheon Macroeconomics a estimat că 2 milioane de angajați, aproximativ 6% din totalul forței de muncă, nu au mai putut lucra pentru a avea grijă de copii, după închiderea școlilor.

În prezent, cei care își caută un nou loc de muncă primesc 326 de euro pe lună.

La noi, ministrul Muncii anunţa sâmbătă că a făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă decretate de autorităţi. Banii vor fi asiguraţi de Ministerul Finanţelor, iar guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părţi din această sumă din bani europeni. Ministrul a spus că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimişi în şomaj şi să aştepte recuperarea banilor de la Guvern.

De asemenea, analiştii estimau că peste 300.000 de firme din România vor fi afectate de criza coronavirusului

Martin Beck, consultant la Oxford Economics trage un semnal de alarmă: ”Riscul cheie cu care se confruntă economia este o spirală descendentă a pierderilor de locuri de muncă, lichidărilor corporative și a consumului tot mai scăzut, ceea ce afectează capacitatea economiei de a reveni atunci când cererea și cheltuielile se recuperează.”

 

blank