În curând TVA-ul aplicat tranzacțiilor imobiliare va varia în funcție de veniturile cumpărătorului.

Este vorba despre Strategia Națională a Locuirii, document aflat în dezbatere publică – include prevederi care pot afecta accesul românilor la locuințe noi.
Etalonul de la care se face diferențierea va fi venitul mediu din România. Valoarea acestuia în 2016 este de 2086 lei (aproximativ 460 de euro).

De exemplu, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preț de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de 2.085 de lei va plăti TVA de 5% și un preț final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depășesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% și un preț final de 72.000 de euro.

Măsura aplicării unui TVA diferențiat în funcție de venituri este discriminatorie. Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru același imobil – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă. Măsura va afecta indirect și populația pe care Strategia actuală își propune să o ajute.