Life, Stiri

Veste proastă pentru iubitorii de ciocolată!

O iubim indiferent de momentul zilei şi nu există tristeţe pe care mult-iubita ciocolată să nu o trateze. Ciocolata ne face parcă viaţa mai frumoasă şi este nelipsită din coşul de cumpărături, dar la fel de bine cum ne poate aduce zâmbetul pe faţă, ne poate aduce în pragul depresiei, mai ales dacă nu ţinem cont de informaţiile nutriţionale şi alegem sortimente deloc prietenoase cu silueta, scrie csid.ro.

s560x316_ciocolata

Totuşi, dacă vei cunoaşte câteva mici trucuri vei putea să împaci şi capra si varza. Astfel, vei reuşi să te răsfeţi şi vei răsfăţa şi gusturile membrilor familiei tale, insuflându-le, totodată, şi câteva reguli de bază pentru impunerea unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase.

”Însuşirile senzoriale deosebite, dar şi valoarea nutritivă mai ridicată faţă de celelalte produse zaharoase, fac ca produsele din cacao, în special ciocolata, să fie foarte apreciate indiferent de vârstă.

Conţinutul de cacao şi adaosul de lapte îmbunătăţesc nu numai valoarea nutritivă a ciocolatei, dar o fac una din cele mai râvnite dintre toate produsele zaharoase”, spune COSTEL STANCIU, Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.
Ce ar trebui să conţină o ciocolată bună

FLAVIA MANOLE, nutriţionist, ne spune care sunt ingredientele de bază care ar trebui să se regăsească pe eticheta unei ciocolate bune şi care sunt cele de care ar trebui să ne ferim.

Ciocolata  este definită ca fiind un produs obţinut dintr-un amestec omogen de pudră sau pastă de cacao şi zahăr fin pulverizat, cu sau fără adaos de unt de cacao.

Termenul de ciocolată este folosit pe de o parte ca nume generic pentru toate sortimentele de ciocolată, iar pe de altă parte pentru a defini ciocolata neagră, care este bogată în pastă de cacao şi nu conţine lapte.

Cu cât o ciocolată conţine mai multă pastă de cacao, cu atât gustul său este mai aspru şi mai amar, având o aromă puternică şi un preţ probabil mai ridicat.

Există o varietate largă de sortimente de ciocolată, de la simpla ciocolată cu lapte până la cea cu diverse umpluturi sau cea pentru diabetici.
Problema apare atunci când procesul de fabricare a acesteia este cu mult diferit faţă de ceea ce ar trebui să fie, iar pe lângă materiile prime necesare elaborării ciocolatei (pasta de cacao, untul de cacao, zahărul, laptele praf, lecitina, pudra de cacao), apar mult prea multe alte „ingrediente”.

Mai pe scurt, la unele sortimente de ciocolată veţi găsi în loc de minunatul unt de cacao, alte grăsimi care sunt utilizate sau chiar grăsimi hidrogenate (margarine). Aceste produse aduc de obicei un aport foarte ridicat de glucide rafinate, grăsimi şi mulţi alţi aditivi care contribuie la îndepărtarea de la tot ce înseamnă o ciocolată.

blank