Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a anuntat ca restantele pentru platile abonamentelor elevilor navetisti ar putea fi achitate pana la sfarsitul anului, cu ajutorul unei Ordonante de Urgenta adoptate prin care firmele de transport sunt nevoite sa reduca preturile, dupa ce le-au scumpit exagerat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Potrivit ministrului, problemele privind restantele statului la abonamentele pentru elevii care fac naveta au aparut in momentul in care firmele de transport au scumpit exagerat de mult pretul pentru un kilometru, conditii in care abonamentele pe o distanta de aproximativ 30 de kilometri au ajuns sa coste chiar si 600 de lei.

Remus-Pricopie„Am avut situatii aberante. Un abonament pe 25-30 de kilometri a ajuns sa coste pana la 600 de lei, sunt sume false, un abonament pe o asemenea distanta, in zilele de luni pana vineri, nu costa 600 de lei. Trebuia sa curmam excesele si ilegalitatile anumitor firme, am pus la dispozitie toate datele cu toate companiile care au firme de transport. Sunt pe site-ul ministerului unde se vede clar ca preturile au crescut in 18 luni de 10-12 ori, e clar ca in asemenea conditii nu am mai avut fonduri pentru aceste deconturi la zi. In consecinta, a fost adoptata o ordonanta de urgenta in care se plafoneaza sumele la un nivel decent, astfel incat elevii sa poata face naveta catre scoli, iar transportatorii sa fie obligati sa duca preturile in jos”, a declarat Pricopie vineri, la Buzau.

De asemenea, firmele de transport care au practicat preturi prea mari vor fi controlate si eventual sanctionate.

navetisti„Am trimis documentatia catre institutiile statului sa vedem cum si-au permis sa acorde abonamente pentru 31 de zile in conditiile in care se merge de luni pana vineri la aceste sume. E vorba de ilegalitati. Din 16 septembrie sper ca decontarea sa se faca in ritm normal, iar restantele sa fie stinse pana spre finele anului”, a continuat ministrul.

Ca urmare a problemele cu deconturile, in luna mai, elevii din mai multe judete au facut greva japoneza, actiune in urma careia 50 de milioane de lei au fost deblocati pentru plata sumelor restante.

elevi-navetistiLa sfarsitul lunii august, Ministerul Educatiei arata ca in anul scolar trecut a decontat la nivel national peste 150,000 de abonamente de transport, fara sa tina cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara. Ulterior, ministrul Pricopie anunta verificarea firmelor de transport care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, precizand ca sunt judete in care transportatorii controleaza practic tot si au abonamente cu costuri foarte mari.

Totodata, ministrul a adaugat si ca se va adopta o ordonanta prin care sa fie introduse plafoane pentru fiecare interval de distanta, pentru kilometri.

Citeste si...
Elena Gheorghe, mai sexy ca niciodata.