Economic, Stiri

Verdict DUR pentru economia României: îi lipseşte OXIGENUL

IMM-urile, sectorul care ar fi trebuit să aducă oxigen în economie, sunt o prioritate doar în declaraţiile politicienilor. În cifre, România este pe locul 26 în UE după numărul de IMM-uri la mia de locuitori.

banca_mond1234_64567500_43966300

Cu 24 de IMM-uri la o mie de locuitori, la jumătate faţă de media UE, Ro­mâ­nia rămâne pri­zo­niera compa­ni­ilor mari, firme de stat „anchilo­zate” şi greu de restruc­tu­rat şi a multinaţionalelor care aduc în eco­nomie 150 mld. euro anual (60% din cifra de afaceri totală a businessului din ţară), scrie Ziarul Financiar.

De şase ani, economia locală se zbate să treacă de 500.000 de IMM-uri, fără succes până în prezent, iar ţin­ta asumată de guvernul Ponta, de 670.000 de companii până în 2020, rămâne un obiectiv ambiţios, fără vreun plan concret de realizare.

Cu bugete totale de 5 mil. euro anual, cum are programul SRL-D, nu poţi crea şi susţine o clasă de antre­prenori şi aşa sugrumată de impozite, ta­xe şi schimbări legislative de la o lună la alta. „E praf în ochi”, spune un tânăr antreprenor despre finanţarea maximă de 10.000 de euro de care poate bene­ficia un debutant în afaceri în România.

„O explicaţie pentru această poziţionare ar fi nivelul scăzut al culturii antreprenoriale din România. Este firesc având în vedere tinereţea capitalismului ro­mâ­nesc, care după 25 de ani de la Revoluţia din 1989 abia este în faza unei prime schimbări de generaţie la con­du­ce­rea afacerilor de familie româneşti. Prin urmare, este greu pentru România să concureze din acest punct de vedere cu ţări care nu au cunoscut experienţa comunistă şi care au sute de ani de tradiţie capitalistă în spate”, este de părere Alexandru Medelean, lider al echipei de Ser­vi­cii Integrate pentru Antreprenori şi Afaceri de Fa­mi­lie din cadrul firmei de consultanţă şi audit PwC Ro­mânia.

blank