Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, în ședința de vineri a Guvernului, că salariile angajaților din inspectoratele teritoriale de muncă nu au fost plătite pe luna noiembrie, instituția centrală luând decizia de a plăti datorii restante ca urmare a unor litigii vechi de peste doi ani.

„Regret să vă informez că în cursul serii trecute, printr-o adresă a inspectorului șef de la Inspecția Muncii, mi s-a adus la cunoștință că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecției Muncii, respectiv a inspectoratelor teritoriale de muncă pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situație în condițiile în care, la rectificarea bugetară, am solicitat atât Ministerului Muncii cât și instituțiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesități în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecția Muncii, respectiv de la inspectoratele teritoriale de muncă. Cu toate acestea, în explicația pe care mi-a oferit-o, la solicitarea mea, înțeleg că, dintr-odată, decizia acestei instituții a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajații inspectoratelor teritoriale de muncă și instituții, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetul instituției fără resursele necesare pentru plata salariilor”, a explicat Violeta Alexandru la începutul ședinței de Guvern.

Întrebată de premierul Ludovic Orban dacă șeful ITM i-a cerut acordul să facă plățile rezultate din litigii, ministrul a negat.

„Mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dumneavoastră și pentru membrii Cabinetului, în vederea găsirii unei soluții, am aflat din spațiul public, fiind ordonator terțiar de credit și având drept să ia decizii cu privire la buget, șefii inspectoratelor teritoriale de muncă au plătit salarii diminuate aferente lunii noiembrie. Vă rog să-mi permiteți ca în cursul acestei seri să vin către dvs cu o solicitare care să nu afecteze angajații inspectoratelor teritoriale de muncă”, a mai afirmat Violeta Alexandru.

Citeste si...
Andronescu, îi dă castane lui Dragnea: Este Guvernul țării! nu al unui om

Prim-ministrul a spus că își dorește ca măsurile întreprinse de ministrul Muncii să-i afecteze pe șefii instituției.

„Dorința mea este ca angajații să nu sufere și să vă propun câteva măsuri administrative cu privire la șefii inspectoratelor teritoriale de muncă care au luat asemenea decizii fără să mă informeze, cunoscând faptul că la rectificările bugetare, acolo unde mi s-au adresat solicitări am venit în fața dumneavoastră și am găsit soluții pentru rezolvarea acestora.

Vă voi propune o măsură cu privire la inspectorul șef al Inspecției Muncii, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoștință eventuale probleme în structura bugetului acestei instituții”, a răspuns Violeta Alexandru.

Ludovic Orban a afirmat că vor fi alocați bani pentru salarii din Fondul de rezervă.

„Trebuie să faceți un calcul care este necesarul pentru plata integrală a drepturilor salariale a angajaților din ITM și din inspectoratele județene și putem aloca din Fondul de rezervă o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii”, a spus șeful Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.