Vaticanul a adoptat, vineri, noi legi pentru prevenirea abuzurilor săvârșite asupra copiilor în biserică și în instituțiile papale de la Roma, ca și în cadrul celor gestionate de reprezentanții catolicismului din toată lumea, arată Reuters potrivit mediafax.

Vaticanul a trecut la reforme menite să prevină abuzurile asupra copiilor

Până în prezent, abuzurile săvârșite asupra minorilor și a persoanelor vulnerabile intrau sub incidența unor reguli instituite, uneori, în funcție de situație.

Noile prevederi includ pentru prima dată indicații clare privind protecția copiilor. Practic, au fost adoptate pentru instituțiile centrale de la Vatican toate regulile care le-au fost sugerate parohiilor pentru protejarea minorilor.

Schimbările au fost formulate sub forma unei scrisori apostolice, în 12 articole, o serie de recomandări care influențează viața de zi cu zi în Vatican și în instituțiile legate de Sfântul Scaun, precum institute pontificale și ambasade.

Practic, la Vatican nu sunt decât câțiva copii, rude ale oficialilor, dar pe teritoriul Sfântului Scaun se găsește o școală unde învață mai mulți micuți care ajută în timpul slujbelor, iar mulți minori vizitează muzeul și catedrala în fiecare zi.

Citeste si...  Sedinta extraordinara, la PMB, pentru schimbarea viceprimarului

Vaticanul a trecut la reforme menite să prevină abuzurile asupra copiilor

Legislația promisă de Vatican Comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului încă din 2013 va intra în vigoare de la 1 iunie. Noile reguli cer ca orice oficial sau angajat al Vaticanului condamnat pentru abuz săvârșit asupra unui copil să fie concediat. De asemenea, sunt formulate procedurile prin care sunt reclamate suspiciunile de abuz și moduri prin care să fie verificați viitorii angajați pentru a preveni recrutarea unor potențiali infractori.

Documentul introduce obligația legală pentru toți oficialii Vaticanului de a raporta orice suspiciune de abuz, cu excepția informațiilor supuse secretului confesiunii.