Val de scumpiri
Featured, Social

Val de scumpiri ale produselor agricole

Val de scumpiri. Încă o veste proastă pentru români. Se pare că preţurile la produsele agricole se vor majora după ce mai mulţi fermieri au primit oferte cu preţuri mai mari cu 30% faţă de anul trecut.

Val de scumpiri în lanţ ale produselor agricole. De altfel, Ministerul Agriculturii majorează cu 98% tarifele pentru servicii, înregistrări, teste şi acreditări, potrivit agrointel.ro.

Scumpiri în lanţ ale produselor agricole. Ministerul Economiei a majorat toate taxele pentru fermieri

Ministerul Agriculturii a majorat tarifele pentru serviciile prestate fermierilor şi companiilor din sectorul agricol. Potrivit Ordinului nr. 27, din 3 februarie 2021 s-au stabilit noi taripe pentru efectuarea testelor şi controlului, certificării, ănregistrării, supravegherii, monitorizării şi acreditării pentru producerea, prelucrarea sau comercializarea seminţelor şi a materialul săditor precum şi a tarifelor pentru efectuarea testestelor de calitate a seminţelor şi a materialului săditor.

Tarifele pentru controlul culturilor semincere şi materialului săditor în vederea certificării:

Grupă cereale păioase: Creştere de la 17,3 lei ha, la 22,65 lei ha
Loturi hibridare plant agricole LC: sfeclă de zahăr şi furajeră, butaşi an I şi II: Creştere de la 51,9 ha la 67,94 ha
Grupă oleaginoase şi textile: Creştere de la 19,5 lei ha la 25,53 lei ha
Grupa plante furajere: Creştere de la 20,0 lei ha la 26,18 lei ha
Cartofi: Creştere de la 59, 1 lei ha la 77,36 lei ha

Gripa legume: soiuri creştere de la 61,4 lei ha la 80,37 lei ha. Hibrizi creştere de la 480,2 lei ha la 628,58 lei ha.
Material de înmulţire ornamental şi material de înmulţire şi plantare legumicol altul decât seminţele: Creştere de la 162,5

Vezi întreaga listă de modificări aici.

De altfel, 2020 a fost un an dezastruos pentru agricultură. Nu doar fermierii au suferit pagube, efectele se vor resimți în buzunarele tuturor. Producția puțină, din cauza secetei sau a grindinei, a dus la scumpirea cerealelor, ceea ce ar putea genera majorări de prețuri în lanț până la pâinea de pe raft.

Fermierii spun că, la unele produse, creșterile de preț s-au produs deja.

Seceta extremă din acest an a făcut ravagii pe zone agricole extinse din ţară, iar prognozele Departamentului american al Agriculturii (USDA) şi cele ale Comisiei Europene privind producţia şi exporturile de cereale au devenit tot mai pesimiste, începând cu luna mai, mai ales pentru zona Mării Negre.

Multe dintre culturile însămânţate în toamna lui 2019 şi în primăvara acestui an au fost distruse, fiind consemnate pagube pe circa 2,4 milioane de hectare dintr-un total de aproape 6 milioane de hectare însămânţate.

„Criza sanitară s-a suprapus şi cu o secetă extremă în unele zone din ţară. Zona Mării Negre a fost afectată, iar în ţara noastră toată Dobrogea, sudul Moldovei şi o parte a Olteniei au fost afectate de o secetă pedologică extremă şi puternică. Am încercat să aducem nişte compensaţii, sigur, nu au acoperit nici pe departe pierderile reale ale fermierilor, dar atât a putut bugetul de stat în acest an”, a declarat recent ministrul Agriculturii.

blank