Actualitate, Stiri

Val de cutremure în ultimele zile în România.

Val de cutremure în ultimele zile în România. 20 de seisme au fost înregistrate de la începutul acestei luni, în România.

earthquake_11587700

Cel mai puternic, a fost seismul de 4.8 pe scara Richter şi a fost resimţit în mai multe oraşe, printre care care Covasna, Râmnicu Sărat, Focşani, Târgu Secuiesc şi Buzău. Spacialiştii spun că activitatea seismică este în creştere. De asemenea, mai multe cutremure au fost înregistrate şi la Izvoarele, Galaţi, conform România TV.

Pe lângă foarte multe cutremure de intensitate mică, în luna octombrie a anului trecut, a avut loc în Vrancea un cutremur de 5.5 pe Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul s-a resimţit şi în Bucureşti, nordul Bulgariei şi Republica Moldova.

Potrivit specialiştilor, un cutremur de adâncime mare, cu magnitudine peste 7 grade, poate fi periculoas pentru România. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, susţine însă că un cutremur foarte mare nu se va produce prea curând pe teritoriul ţării noastre.

„Românii aşteaptă cutremurul de mare adâncime. Cutremurul de mare adâncime  nu înseamnă că este foarte periculos, depinde şi ce magnitudine are, pentru că dacă seismul din 4 martie 1977 nu era la 94, ci la 110 km, efectele erau mult mai mici. Aşadar, adâncimea unui cutremur înseamnă dispesia energiilor pe o suprafaţă foarte mare, inclusiv pe a întregii Românii. Eu rămân pe analizele făcute pe date istorice.

Am făcut analize pe ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani. Vreau să vă spun că am analizat şi toate documentele istorice de pe la mănăstiri , biserici… Rămân pe varianta unui cutremur foarte puternic, dar foarte, foarte târziu, nu acum. Deocamdată lumea să stea liniştită,să îşi vadă de treburile obişnuite. Cutremure ca ăsta, de 4,8, nici nu le luam în seamă acum 15 ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Pe de altă parte, cutremurele mici şi dese nu reprezintă o garanţie absolută împotriva apariţiei unui seism de mari proporţii.

„Cutremurele mici mai eliberează din energia din zonă şi mai pot amâna un cutremur mare, dar totuşi nu mă aştept la o eliberare prea mare de energie care să amâne cutremurul mare”, a explicat Mircea Radulian, arătând că o eliberare mai consistentă are loc la cutremure între 6 şi 7 grade pe scara Richter, însă acestea au lipsit în ultimii ani.

blank