Life, Stiri

Vaginismul, boala de care sufera cele mai multe femei fara sa stie.

Foarte multe femei sufera de vaginism si nu constientizeaza acest lucru, mai ales din cauza faptului ca aceasta afectiune nu este una foarte cunoscuta publicului larg si pentru ca nici macar specialistii nu au incadrat-o in niste tipare precise, pentru a-i gasi un tratament mai eficient.

Vaginismul--boala-de-care-sufera-cele-mai-multe-femei-fara-sa-stie--Cum-se-manifesta-si-cum-se-trateaza-

Din fericire, se poate trata cu ajutorul specialistilor in obstetrica si ginecologie si cu cel al psihoterapeutilor. Pentru a ajunge insa in ipostaza de a te trata, daca este cazul, este necesar sa afli cateva informatii de baza despre vaginism si simptomele sale.

Cum se manifesta vaginismul

Desi este o afectiune destul de comuna la nivel global, vaginismul nu este recunoscut sau catalogat de femeile care sufera de aceasta afectiune. Se manifesta precum o inhibitie la nivelul vaginului preponderent la initierea actului sexual, dar si la utilizarea tampoanelor interne sau a altor obiecte care se introduc in vagin. Pur si simplu, muschii vaginali se contracta in oricare dintre aceste situatii si nu permit penetrarea sub nici o forma.

Desi majoritatea terapeutilor trateaza aceasta afectiune cu superficialitate si le recomanda pacientelor fie sa-si schimbe partenerul cu unul fata de care simt o atractie mai intensa, fie sa incerce sa se relaxeze cu ajutorul alcoolului si sa foloseasca lubrifiante, problema este mult mai serioasa si necesita o terapie mai intensa si mai concentrata pe rezultate.

Conditiile prielnice vaginismului

Un numar foarte mare dintre femeile care sufera de vaginism acuza simptome de durere si de contractare a muschilor vaginali la initierea contactului sexual. Multe dintre ele pun aceste dureri pe seama unor traume din copilarie, care le-au dezvoltat inhibitii sexuale. Printre ele sunt incluse lipsa discutiilor despre sex in familie sau chiar interzicerea relatiilor sexuale si condamnarea lor de catre figura materna, respectiv cea paterna.

Adevarul este ca nu doar traumele si inhibitiile sexuale pot duce la vaginism, ci toate complexele acumulate inca din perioada copilariei. Femeile care sufera de aceasta afectiune se simt de parca le-ar lipsi aceasta parte a corpului (cavitatea vaginala), iar atunci cand incearca sa faca sex au senzatia ca penisul se loveste, pur si simplu, de un zid. Bineinteles ca nu este o senzatie deloc placuta, mai ales pentru acele reprezentate ale sexului frumos care au un libido crescut si dorinta de a-si intemeia familii si de a procrea.

Cum poate fi tratat vaginismul

Psihologul – sexolog Ditza Katz si asistentul social Ross Lynn Tabisel – autorii cartii „O durere privata” sunt unii dintre cei mai importanti curatori ai femeilor care sufera de aceasta afectiune. Cei doi au pus bazele unei clinici in Long Island cu doua decenii in urma si au vindecat peste 1.150 de femei in tot acest timp.

Pacientele lor au declarat ca metoda de vindecare este destul de simpla si similara pentru toata lumea: cu ajutorul unor dilatatoare de dimensiuni progresive, cei doi ajuta la relaxarea muschilor vaginali in mod treptat, fara a depasi limitele confortabile ale pacientelor. Aceste dilatatoare variaza de la tampoane de mici dimensiuni la dildo-uri, iar rezultatele utilizarii lor sunt excelente. Metoda este eficienta atat timp cat pacientele sunt, la randul lor, perseverente si nu renunta la „tratament”. Femeile care s-au vindecat prin aceasta metoda au catalogat-o drept „plina de compasiune, dar totodata ambitioasa si destul de dura”.

blank