Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat vineri că partidul său nu susţine nu guvern al PSD, ci orice alternativă propusă de preşedintele Klaus Iohannis, ca alternativă a social-democraţilor.

„Poziţia este clară, nu susţinem nicio variantă cu PSD-ul. Susţinem o variantă dacă preşedintele Iohannis reuşeşte să constituie o majoritate alternativă PSD-ului”, a spus Dan Barna.

USR doreşte „un premier integru, cu notorietate, exclus din PSD”.

Dan Barna spune că, pentru a intra la guvernare, USR doreşte ministerul Justiţiei, unde acceptă să desemneze şi un tehnocrat, nu neapărat un membru din această formaţiune, un al doilea obiectiv fiind reforma electorală, adică alegerea primarilor în două tururi se scrutin.

„Putem susţine asta (guvern fără PSD n.r.) în măsura în care este un premier integru, cu notorietate, nu din PSD şi vrem să nominalizăm ministerul Justiţiei. Nu vrem neapărat ca să fie membru USR, ca să intrăm la guvernare. Susţinem o astfel de structură. Poate să fie un profesionist, nu neapărat din USR, dar vrem să-l nominalizăm. Şi mai vrem reforma electorală cu întoarcerea la alegerea primarilor în două tururi”, a mai precizat Dan Barna.

Citeste si...
Klaus Iohannis revina la munca dupa vacanta

Întrebat dacă vede posibil un guvern condus de liberali, Dan Barna (USR) a răspuns: „este relativ puţin probabil”.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, luni, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanţii PSD şi ALDE, la ora 16,00 au fost invitaţi cei ai PNL, iar la ora 17,00 – USR. La ora 17,30, delegaţia PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii UDMR, iar la ora 18,30 – grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.