Urmeaza dezastrul? lira turcească și leul au avut cele mai slabe evoluții în raport cu dolarul și, respectiv, euro, în rândul monedelor din statele emergente în prima parte a anului, iar analiștii preconizează un sfârșit de an încă și mai slab, cu o depreciere suplimentară de aproape 5% pentru moneda românească, scrie profit.ro.

Urmeaza dezastrul? “Principala problemă în România vine pe partea fiscală, având în vedere riscurile economice care se prefigurează. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, devine dificil să majorezi rata dobânzii sau să ții deficitul sub control”, spune acum Marcin Lipka, analist senior la firma poloneză de brokeraj Cinkciarz, creditat de Bloomberg drept analistul cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune.

Citeste si...
Au apărut ofertele pentru Revelion

Lipka estimează că leul se va deprecia cu încă 4,9% față de euro până la finele anului, după un declin de aproape 2% în primul trimestru. Până la finele primului trimestru din 2020, moneda românească va atinge pragul de 5 lei în raport cu euro, apreciază analistul.