Administratie Locala

Urmașa lui Klaus Iohannis e în atenția ANI

Agentia Nationala de Integritate a demarat verificarea averii si cercetarea starii de incompatibilitate pentru primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor si a viceprimarului municipiului, Virgil Popa. Inspectorii ANI s-au sesizat in acest caz in urma publicarii ziarului nostru a unui articol, care dezvaluia o posibila stare de incompatibilitate in care s-ar afla edilii orasului Sibiu. Interesant este faptul ca Agentia a deschis si un dosar de ancheta asupra averii celor doi alesi, in conditiile in care exista presupuse suspiciuni privind insusirea ilegala unor sume de bani din bugetul local. de mentionat este faptul ca cei doi alesi locali au fost adusi in stare de incompatibilitate printr-un act semnat de Klaus Iohannis, pe vremea cand era primar al Sibiului.
image-2014-11-17-18588781-70-astrid-fodor
In nota trimisa de ANI, in exclusivitate pentru Ancheteonline, se sustine ca , “referitor la doamna Fodor Astrid Cora, primar interimar al municipiului Sibiu, in lucrarea nr.21394/S/ll/25.05.2015, se efectueaza evaluarea respectarii regimului juridic al incompatibilitatilor de catre aceasta, in perioada detinerii functiilor si demnitatilor publice, in conformitate cu prevederile art.11 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Activitatea de evaluare a declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existanta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiilor ori demnitati publice, precum si de evaluare a conflictelor de interese si incompatibilitati se efectueaza atat pe perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si in decursul a 3 ani dupa incetarea acestora. Activitatea ce se efectueaza pe durata prevazuta la alin.1, consta in evaluarea declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor, exclusiv pentru perioada exercitarii functiilor sau demnitatilor publice”.
 
In cazul viceprimarului Virgil Popa, ANI ne-a precizat, in exclusivitate, ca “pe rolul Agentiei exista lucrarea nr. 21407/G/ll/25.05.2015, ce are ca obiect respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor”, sustinand ca petitia inaintata de Ancheteonline “a fost conexata la lucrarea sus-mentionata”.
“Inspectorul de integritate va efectua evaluarea respectarii rgimului juridic al incompatibilitatilor de catre dl. Popa Virgil, viceprimar al municipiului Sibiu, in conformitate cu prevederile art.11 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitatea functiilor si demnitatilor publice. Activitatea de evaluare a declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum şs a modificarilor patrimoniale intervenite existente in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si cea de evaluare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor se efectueaza atat pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si in decursul a 3 ani dupa incetarea acestora. Activitatea ce se efectueaza pe durata prevazuta la alin. (1) consta in evaluarea declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice”.
 
Cum s-a ajuns la starea de incompatibilitate? Intr-o hotarare a alesilor locali, semnata de primarul Klaus Iohannis din data de 21.08.2014, se decide reconfirmarea viceprimarul Astrid Fodor in calitatea de membru al consiliului de administratie la Colegiul National Samuel Van Brukenthal si la Gradinita numarul 37. De asemenea, potrivit aceleasi hotarari, viceprimarului Virgil Popa i se prelungeste calitate de membru in consiliul de administratie la Gradinita nr.19.
Ori, potrivit unei note preliminare, intocmite de ANI si semnate de fostul presedinte al Agentiei, Horia Georgescu, pe 13.03.2015, “exercitarea simultana a functiei de viceprimar si a calitatii de reprezentant in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant, ca urmare a desemnarii de catre consiliul local, este de natura sa genereze o situatie de incompatibilitate, conform prevederilor legislative incidente”. Analiza a fost prezentata de site-ul ancheteonline.ro.
blank