Actualitate, Featured

Unul dintre judecătorii lui Dragnea dezvăluie cum ar putea acesta să scape de condamnare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, luni, definitiv, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Instanţa supremă a menţinut în cazul lui L.D pedeapsa aplicată de instanţa de fond.

Una dintre judecătoarea din completul de 5 de la ÎCCJ a făcut opinie separată, însă nu în sensul achitării lui Dragnea, ci al rejudecării. Potrivit unor surse, judecătoarea este Alexandra Iuliana Rus.

Opinia separată:

„În sensul admiterii apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpaţii Alesu Floarea, Balaban Constantin Claudiu, Botorogeanu Adriana, Dragnea Nicolae Liviu, Gheorghe Nicuşor, Marica Valentina-Mirela, Marineci Ionel, Miloş (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa împotriva sentinţei penale nr. 377 din data de 21 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2628/1/2016, extinderii efectelor apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi Stoica Anisa Niculina şi desfiinţării sentinţei penale apelate, integral, şi trimiterii cauzei la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art.29 din Legea nr.78/2000.”

Astfel, judecătoarea aflată în minoritate a considerat că ÎCCJ se află în culpă pentru că nu constuit completuri specializate pe corupţie care să judeţe dosarele DNA în prima instanţă. Opinia judecătoarei reprezintă un semnal foarte important, având în vedere că judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se pronunţe asupra unei sesizări tocmai cu privire la aceste completuri specializate.

Curtea Constituţională a amânat pentru 5 iunie sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Florin Iordache a declarat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate. Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”.

Dacă judecătorii constituţionali vor admite sesizarea lui Florin Iordache şi vor constata că ÎCCJ avea obligaţia de a constitui completuri specializate, decizia ar urma să se aplice pe viitor, însă şi cauzelor pendinte şi deciziilor aflate în termenul legal de depunere a contestaţiilor în anulare (30 de zile de la comunicarea motivării). Astfel, în baza unei eventuale decizii CCR de acest fel, Liviu Dragnea ar putea cere anularea condamnării definitive şi reluarea de la zero a judecăţii în dosarul său.

blank