Uniunea Europeană a cerut luni ”să se evite o intervenţie militară” în Venezuela şi este în contact cu toate părţile implicate în criza actuală, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Trebuie să se evite o intervenţie militară”, a subliniat Maja Kocijancic în cadrul unei conferinţe de presă zilnice a Comisiei Europene, în timp ce opozantul venezuelean Juan Guaido discută la Bogota cu vicepreşedintele american Mike Pence şi cu aliaţii săi din grupul de la Lima măsuri pentru a-l constrânge pe preşedintele Nicolas Maduro să părăsească puterea.

Poziţia UE a fost precizată de miniştrii de externe în cadrul unei reuniuni desfăşurate lunea trecută la Bruxelles. „Am exclus categoric orice sprijin sau acceptare de către UE a unei escaladări militare în Venezuela”, a declarat Federica Mogherini după reuniune.

”Am avertizat în mod clar că nu vom susţine şi că noi condamnăm cu fermitate orice intervenţie militară străină”, a avertizat duminică şeful diplomaţiei spaniole, Josep Borell, într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE.

Uniunea Europeană solicită o ”soluţie paşnică şi democratică în Venezuela (…), care exclude în mod evident utilizarea forţei” şi lucrează în acest sens în cadrul grupului de contact internaţional, a precizat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene.