Actualitate, Stiri

Unii romi s-au săturat şi nu mai vor nici regi, nici împăraţi, nici bulibaşe

Urzeala tronurilor: cum s-au ales ţiganii cu doi regi

 tiganii regiÎn aceeaşi zi, în care a fost înmormântat Florin Cioabă, fostul rege autoproclamat al romilor, au fost încoronaţi, spre surprinderea tuturor, ambii fii ai defunctului. Fiul cel mic a moştenit coroana tatălui, iar cel mare a fost înscăunat rege internaţional al romilor.

 După cum spun ţiganii, tradiţia cere ca încoronarea să se facă exact atunci când un rege al romilor pleacă pe ultimul drum. Doar că încoronarea de al Sibiu a venit cu surprize, cumva anunţate de scandalul zdrăvăn iscat cu o seară înainte, la Consiliul de Coroană.

Evenimentul, care ar fi trebuit să fie o formalitate, s-a transformat într-un circ în toată regula după ce unii lideri au susţinut, cu o seară înainte, că nu Dorin, fiul cel mare şi moştenitorul anunţat, ar trebui să ia coroana.

Aşa că, vineri, la căpătâiul lui Florin Cioabă, toată lumea a aflat cu surprindere că romii vor avea doi regi: pe cel anunţat – Dorin, rege internaţional – şi pe Daniel – fratele cel mic, numit rege peste ţiganii din România.

Primul a primit o coroană făcută probabil peste noapte din bănuţii de aur ai unei salbe ţigăneşti, lipiţi stângaci cu nituri. Mezinul Daniel a primit, pe lângă averea tatălui său, şi coroana, sceptrul şi lanţul acestuia.

Marica, soţia defunctului rege, şi-a binecuvântat fiii lângă catafalc, iar cei prezenţi au strigat, ca la marile curţi regale europene: „Regele a murit! Trăiască regele!“.

Ion Cioabă, tatăl lui Florin, a fost recunoscut de instituţiile statului român ca rege al romilor în 1992, printr-un document semnat inclusiv de preşedintele României de atunci, Ion Iliescu. Documentul, prezentat vineri de un post de televiziune, nu a fost, însă, confirmat de autorităţile române.

În 1993, romii de pretutindeni se aleg şi cu un împărat autoproclamat: Iulian Rădulescu. Iulian zis Întâiul a militat pentru interzicerea apelativului de „ţigan“ şi a devenit consilier pe probleme de etnie la Parlamentul European.

Acum, când scandalul „musteşte“ în sânul familiei regale, Iulian pune gaz pe foc şi povesteşte despre „adevărata familie Cioabă“.

De menţionat că Iulian şi Florin Cioabă nu şi-au vorbit mai mulţi ani, însă s-au împăcat anul trecut când primul a avut probleme cardiace, iar Florin Cioabă l-a vizitat la spital.

„Familia lui Cioabă este un păienjeniş, cât o mai fi familie“, declară Iulian. Acesta a lansat o poveste tulburătoare: bunicul lui Florin Cioabă, Ion Cioabă, ar fi fost agent KGB infiltrat într-o familie de romi din Mehedinţi.

„Ăsta a stat sub acoperire 3-4 ani, şi după 3-4 ani s-a lansat în cercetarea fiecărui rom, a cules informaţii, ştia unde îşi ascund aurul şi el transmitea Securităţii“, spune împăratul Iulian.

Prin urmare, împăratul îi acuză pe cei din familia Cioabă că averea nu le aparţine, ba chiar cere să se pună sechestru pe aurul familiei regale.

Iulian nu are cuvinte de laudă nici pentru moştenitorul coroanei, Daniel. Acesta afirmă că fiul cel mic al regelui Cioabă a făcut presiuni asupra familiei pentru ca el să fie numit moştenitorul coroanei. „Daniel e o fire draconică, mai are vreo 20-30 de interlopi lângă el acolo, face şi el spălare de bani, stau toată ziua la bârfe, noaptea prin baruri, şi ăia au venit să-l ajute acuma, interlopii lui“, susţine revoltat Iulian.

Ce se ascunde în spatele disputei „regale“? Dacă fiul cel mic şi împăratul Iulian Rădulescu au ieşit cu declaraţii extrem de dure, dând senzaţia că întind în piaţa publică toate rufele murdare din familie, Dorin, fiul cel mare, a rămas extrem de diplomat, încercând să calmeze spiritele şi să dea cel puţin senzaţia că, la moartea regelui, familia rămâne unită.

La căpătâiul lui Florin Cioabă, Dorin a încercat să dea impresia că lucrurile au fost decise de comun acord şi că el şi fratele lui fac o echipă.

În toată această poveste Marica, soţia defunctului rege, a fost prinsă la mijloc, însă a încercat să păstreze un echilibru. Sfârşită de durere, femeia care i-a stat alături regelui Cioabă de când acesta avea 14 ani şi despre care se spune că a căzut din picioare când a aflat că a murit şi-a binecuvântat, la încoronare, ambii fii.

Nu sunt de neglijat nici legăturile familiei Cioabă cu lumea politică. Relaţia cu familia prezidenţială este de notorietate, Florin şi Dorin Cioabă împreună cu soţiile fiind prezenţi la nunta Elenei Băsescu.

La rândul ei, mezina preşedintelui Traian Băsescu a fost invitat de onoare, în calitate de europarlamentar, la Congresul Internaţional Romani Union din luna aprilie la Sibiu. Preşedintele a venit personal la priveghiul lui Florin Cioabă, iar fiica sa a trimis o coroană.

De la catafalcul lui Florin Cioabă nu au lipsit nici liderii USL, cele mai cunoscute nume fiind politicienii PSD Mădălin Voicu şi Codrin Ştefănescu.

Cum era de aşteptat, nici nu plecase regele Cioabă pe ultimul drum, că la Sibiu a început circul, ca la uşa cortului. Startul s-a dat în Consiliul de Coroană cu declaraţiile lui Ninel Potârcă, controversat om de afaceri, lider al romilor din Gorj, judeţul natal al lui Cioabă.

Potârcă a candidat la preşedinţia României în 2009, iar de câteva zile este cercetat în stare de libertate într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul estimat de anchetatori este de două milioane de euro.

„Vreau să spun acum problema despre cei doi fraţi. Nu sunt de acord cu unii care spun: «Gata, Dorin primeşte coroana, Dorin să preia coroana». Trebuie să supunem votului şi să stabilim nişte criterii de vot pentru că sunt doi fraţi, iar noi ştim că în legea noastră romani copilul cel mic preia coroana, pentru că el preia tot patrimoniul. Patrimoniul familiei nu trebuie transferat din casa regală într-o altă casă“, a spus Ninel Potârcă, în Consiliul de Coroană.

A fost suficient ca bulgărele să înceapă să se rostogolească şi să înceapă lupta pentru putere. Potârcă nu este singurul care bagă zâzanie în sânul casei regale. Împăratul Iulian Rădulescu a declarat la un post de televiziune că el nu este de acord cu încoronarea ambilor fii ai răposatului Cioabă şi nu va recunoaşte acest act.

„Eu nu am să promulg ce au făcut ei acum. Şi dacă nu promulg eu, nu va merge“, a spus Iulian Rădulescu. Împăratul nu este, însă, recunoscut de familia Cioabă.

În acelaşi timp, Daniel, fiul cel mic, a declarat că Dorin nu poate avea urmaşi: „Singura opţiune pe care o am eu faţa de Dorin este că nu are moştenitori, nu are copii. Dânsul nu poate să aibă copii“.

Replica lui Dorin a venit a două zi după înmormântare. „Am un băiat, cum să nu am copii? Nu ştiu ce declaraţie e asta, a fost influenţat într-un mod negativ de anumite persoane, dacă face astfel de declaraţii şi dacă vorbeşte astfel este foarte urât din partea lui. Noi ne-am împăcat ieri, am dat mâna de pace. El vede că a luat o hotărâre greşită şi că oamenii din comunitate au înţeles şi boicotul pe care l-au făcut împotriva mea“, a spus Dorin Cioabă.

Pe de altă parte, împăratul Iulian a declarat că fiul lui Dorin Cioabă ar fi înfiat şi că, de fapt, copilul ar fi al lui Ion Cioabă, bunicul fraţilor Cioabă.

Situaţia de la Sibiu a declanşat nemulţumire în rândul romilor din ţară şi au cerut desfiinţarea acestor titluri. Ferdinand Stănescu, liderul ţiganilor din Iaşi, a declarat presei că: „Noi n-am vrut să facem revolta asta, că nu se merită. De acum nu are să mai existe nici bulibaşă, nici împărat, nici rege. Noi nu avem nimic cu familia Cioabă, dar alt rege nu se mai poate înlocui. Să fie şefi în judeţul lor, nu în toată ţara, că nu au făcut nimic pentru noi!“

Protestele au pornit chiar din Gorj, judeţul natal al lui Florin Cioabă, acesta fiind originar din localitatea Târgu Cărbuneşti. „Dar dacă erau cinci fraţi, toţi trebuia ca să se încoroneze? Nu vrem regi“, a spus unul dintre protestatarii adunaţi în curtea unui lider al romilor din Gorj.

 

 

blank