Un aparat de ultimă generaţie care ajută la depistarea înainte de vreme a trei tipuri de cancer, prin analize medicale, a fost cumpărat de o asociaţie din Prahova, judeţ cu 10.000 pacienţi oncologici înregistraţi. Este primul astfel de aparat din România care se foloseşte strict pentru pacienţi.

Asociatia Pacienţilor Oncologici din România (APOR) a cumpărat aparatul de ultimă generaţie, care ajută la depistarea precoce a cancerului prin analize medicale, cu 60.000 de euro. Aparatul prelucrează probele în maximum două ore şi jumătate, faţă de 7-15 zile, potrivit gandul.info.

Directorul de marketing al firmei distribuitoare, Ioana Marinescu, a explicat că aparatul este un adevărat laborator, care are nevoie doar de un asistent care să aşeze proba în lucru.

Este primul aparat care se foloseşte strict pentru pacienţi. Mai există unul similar, la o companie farmaceutică, dar e folosit pentru studii clinice.

Orice persoană poate face o astfel de analiză pentru depistarea timpurie a cancerului, cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, însă analiza nu este decontată prin Casa de Asigurări şi costă între 600 şi1.000 de lei.

Preşedintele APOR Iolanda Gheorghiu a declarat că timpul în care sunt determinate rezultatele este foarte scurt.

“Este unica asociaţie din ţară care beneficiază de un aparat ce poate determina, în timp foarte scurt, 2 ore sau 2 ore şi jumătate, modificări genetice pe afecţiuni oncologice. Este cea mai mare realizare pentru un ONG sau asociaţie de pacienţi. Este esenţial. Ţinând cont că numărul de persoane cu cancer este în creştere de la an la an, era necesar un astfel de aparat care vine în a depista din timp o formă de cancer pentru a acorda omului posibilitatea să rezolve, să vindece, să încetinească evoluţia. Se poate supravieţui, se poate trăi ani de zile în altă ţară europeană pentru că se foloseşte mult această formă de depistare precoce, acum vrem să facem şi noi. Pot beneficia de această analiză persoanele care au avut în familie pe cineva cu o formă de cancer şi se ştie că genetic se poate transmite. Nu mai este nevoie să fie tumoră pentru a merge la doctor. Poţi câştiga timp. Asta face apartul, îţi permite să câştigi timp”, a declarat Gheorghiu.

Citeste si...  NORA LUI DUCKADAM ARE CANCER!

În plus, este singurul aparat care prelucrează, în afară de biopsie solidă, şi biopsie lichidă. Are capacitatea de a determina din sânge modificările ADN-ului mutant pentru 3 tipuri de cancer: colorectal, pulmonar şi de piele, precizează gandul.info.

În Prahova există 10.000 pacienţi oncologici înregistraţi.

Sursa foto: gandul.info