Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto a declarat recent ca Ungaria va reprimi doar migranţii care au intrat în Uniunea Europeană prin această ţară.

Peter Szijjarto a facut aceasta declaratie dupa ce ministrul de interne austriac Wolfgang Sobotka a spus ca Austria va înainta o acţiune în justiţie împotriva Ungariei dacă acesta va refuza să ia înapoi migranţi care, conform normelor europene ignorate însă de anul trecut de numeroase state europene, ar trebui să solicite azil în ţara europeană în care au ajuns prima dată.

”Poziţia noastră este clară şi neschimbată: îi vom lua înapoi doar pe cei care au intrat în Uniunea Europeană prin Ungaria”, a spus ministrul de externe ungar, care a precizat că migranţii ilegali veniţi din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în UE prin alte ţări membre, iar faptul că acestea nu i-au înregistrat nu este o scuză.

Citeste si...  Budapesta îl contrazice pe Victor Ponta în privinţa Rusiei

Oficiali austrieci şi ungari susţin că situaţia este în mare parte sub control la un an după ce graniţa lor comună a devenit un punct central pentru afluxul de refugiaţi în Europa, mulţi dintre aceştia dorind să ajungă în Germania.

Sute de mii de migranţi s-au îndreptat din ţări din sudul Europei către nord, spre Austria, Germania şi Suedia, făcând imposibilă punerea în aplicare a ‘regulamentelor Dublin’ care prevăd trimiterea înapoi a migranţilor în ţara care au ajuns pentru prima dată în UE.