Trafic feroviar blocat în judeţul Dolj, pe Magistrala 900 Caracal-Craiova, în localitatea Cârcea, unde un viaduct de cale ferată s-a rupt şi şapte vagoane-cisternă ale unui tren au deraiat. Garnitura transporta biodiesel şi intrase pe o linie aflată în reparaţii. Mecanicul trenului era băut.

Cătălin Cotoc, prim-adjunct din cadrul ISU Dolj, a declarat pentru Mediafax că pe pod erau două linii de cale ferată, dintre care una în construcţie.

”E posibil ca dintr-o eroare a mecanicului, trenul să fi intrat pe linia aflată în construcţie, podul s-a rupt, iar vagoanele au deraiat”, a spus Cătălin Cotoc. 

Potrivit acestuia, podul s-a rupt pe o distanţă de 50 de metri, cinci vagoane au căzut în râpă, iar trei sunt în pericol de prăbuşire, dar nu există pericol de explozie.

Mecanicul trenului de marfă care a deraiat în judeţul Dolj era băut în momentul accidentului, deşi era ora 8:00 dimineaţa.

”A fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,72 mg/l în aerul expirat. Se întocmeşte dosar penal pentru prezenţa la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice, infracţiune specifică lucrătorilor de cale ferată, şi distrugerea sau semnalizarea fazică. În cazul producerii unor accidente feroviare, în ambele situaţii este pedeapsă de la trei la zece ani închisoare”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru.

Potrivit Centrului Infotrafic, traficul feroviar este blocat pe Magistrala 900 Caracal-Craiova, pe raza localităţii Cârcea (kilometrul CF 200+200), din cauza unui tren de marfă care a deraiat. Nu sunt persoane rănite. Garnitura are în componenţă 23 de vagoane şi locomotiva.

Prefectul judeţului Dolj, Dan Purcărescu, a declarat că podul era închis din luna iunie şi ca trenul nu ar fi trebuit sa circule pe această rută.

Citeste si...  Un bărbat din Capitală a murit lovit de tren

”Podul are două fire, două linii. Podul s-a rupt pe lungime, doar pe linia unu, linia doi este intactă. Pe această linie care s-a rupt era marfarul care nu trebuia să fie acolo, pentru această linie era închisă din luna iunie-iulie, fiind în reparaţii”, a explicat prefectul.

O echipă de la Apele Române intervine cu un buldozer şi materiale absorbante, pentru a împiedica biodieselul scurs din cisterne să ajungă în râul Jiu.

”Problemă de explozie nu este, este o problemă de poluare pentru că pe sub acest pod trece un pârâu care ajunge în Jiu. Deja avem reprezentanţii de la Apele Române, aşteptăm soluţia de neutralizare şi să sperăm că nu o sa fie un impact deosebit asupra mediului”, a mai spus Purcărescu.

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că circulaţia feroviară este închisă începând cu ora 8:20 pe raza SRCF Craiova, între staţiile CF Malu Mare şi Banu Mărăcine, din cauza deraierii unor vagoane din compunerea unui tren de marfă, aparţinând operatorului privat GFR (Grup Feroviar Român).

Trenul circula pe ruta Slobozia – Curtici şi transporta produse petroliere (biodiesel). Potrivit CFR, vagoanele deraiate s-au răsturnat în viaductul Cârcea.

”La faţa locului se deplasează reprezentanţii autorităţilor care vor ancheta cauzele producerii acestui incident, precum şi echipele de specialişti care vor interveni pentru eliberarea gabaritului. În prezent un tren de călători a fost oprit în parcurs (IR 1797 – în staţia CF Jianca) şi aşteaptă redeschiderea circulaţiei”, arată Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

Foto: Moci Mocy/ Facebook