Un tânăr
Actualitate, Featured

Un tânăr a ramas cu sechele cumplite după COVID: Nu își mai recunoaște familia

Un tânăr de 32 de ani a rămas cu sechele după infecţia cu covid. Acesta nu îşi mai recunoştea familia şi nimeni nu se mai putea înţelege cu el. Medicii avertizează că sechelele pulmonare, cardiace, respiratorii, renale și neurologice severe pot afecta pe viață orice persoană.

Sechele grave post-covid. Un tânăr în vârstă de 32 de ani, care a fost confirmat pozitiv cu coronavirus pe 12 martie 2021, a rămas cu sechele grave după boală.

Sechele grave post-covid. Un tânăr nu îşi mai recunoştea familia. Avertismentul medicilor

Medicii din Iaşi trag un semnal de alarmă şi le reamintesc celor care protestează faţă de noile restricţii cât de devastatoare poate fi această boală pentru orice persoană. La unii pacienți, infecția cu coronavirus a scos la iveală manifestări psihice care până la acel moment erau necunoscute.

Tânărul ieșean în vârstă de 32 de ani a ajuns la spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi cu o afecțiune neurologică gravă. Din spusele medicilor, bărbatul a fost tratat de coronavirus și s-a prezentat de urgență pentru o evaluare cardio. Însoțit de soție, bărbatul a mers la consultații și asta pentru că nu se mai putea înțelege cu nimeni, nu răspundea normal la indicațiile medicilor și nu mai recunoștea persoanele din jur.

Îngrijorată, soția acestuia a povestit că înainte se comporta normal și că acum abia se poate înțelege cu el.

„Sunt oameni care au suferit o afectare psihiatrică foarte severă. Marți, 30 martie 2021, am avut un astfel de pacient, un bărbat tânăr împreună cu soția lui. Nu primim aparținători, dar el a trebuit să aibă soția alături, pentru că, deși părea absolut normal și sănătos post-Covid, starea lui psihică nu îi mai permitea o viață normală, era dezorientat, incapabil să recunoască pe cei din jur, ființele dragi.

Sunt oameni cu o afectare cardiacă, renală, neurologică foarte severă, boala lasă pentru unii pacienții niște sechele devastatoare, pentru alții, din fericire, evoluția este favorabilă, dacă ne uităm doar la aceștia putem spune că este vorba despre o simplă gripă, dacă ne uităm la cei cu sechele, spunem că este o tragedie pentru viața lor și pentru familiile lor și, evident, pentru sistemul medical care va trebui să îi îngrijească și îi va îngriji cu siguranță și mai departe”, a spus prof. dr. Carmen Cimpoeșu, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, potrivit BZI.ro.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Suedia, care urmează să fie lansat în perioada următoare, dezvăluie că majoritatea oamenilor care au avut Covid-19 vor rămâne cu sechele pe viaţă.

„Credem că între 50% şi 70% dintre cei care au avut COVID-19 se confruntă într-o formă sau alta cu probleme care vizează simţul mirosului. Estimând că jumătate de milion de suedezi au fost conformaţi cu COVID-19, o proporţie semnificativă dintre aceştia vor avea probleme permanente”, a declarat pentru SVT Johan Lundstrom, cercetător şi conferenţiar în cadrul Karolinska Institutet.


blank