Featured, Life

Un studiu psihologie despre efectul trecătorului, infirmat. Oamenii care vor să ajute nu sunt aşa puţini

Una dintre cele mai cunoscute teorii din psihologie tocmai a fost infirmată. Este vorba despre „efectul trecătorului”, care susține că numărul mare de martori în cazul unui act violent, scade șansele ca victima să fie ajutată. Un studiu publicat recent, bazat pe imagini surprinse de camerele de supraveghere, arată că există mai mulți buni samariteni în lume decât credem.

Una dintre cele mai cunoscute teorii din psihologie. O echipă transnațională de cercetători a analizat imaginile de pe camere de supraveghere stradale, din trei orașe ale lumii, Amsterdam, în Olanda, Lancaster în Marea Britanie și Cape Town, în Africa de Sud. Au descoperit că în 90 la sută din situațiile cu violență, trei din patru oameni intervin.

Marie Rosenkrantz Lindegaard, cercetător danez: De la conflicte la scară mică, până la înjunghieri sau violențe majore. În orice fel de situații încearcă să aplaneze conflictele, intervin între cei aflați în conflict și încearcă să îi despartă.

Mai mult, oamenii acționează în ciuda apelurilor poliției de a nu se expune situațiilor periculoase. Cercetătorii au constatat că procentul persoanelor care se implică este asemănătoare în toate cele trei orașe analizate.

Marie Rosenkrantz Lindegaard: Ca antropolog, m-aș fi așteptat la diferențe culturale destul de mari. Dar vedem că sunt trăsături universale în aceste situații foarte tensionate.

Oamenii de știință spun că imaginile de pe camerele de supraveghere îi ajută să înțeleagă mai bine comportamentul uman.

Marie Rosenkrantz Lindegaard: Violența și agresiunile nu pot fi studiate în laborator. Urgențele sunt diferite în viața reală. Deci ideea că dacă vei cădea la metrou și oamenii nu or să te ajute, nu este ceea ce vedem noi. Este o idee pe care o avem cu toții, dar nu așa funcționează.

 

blank