Sunt tineri, dar au preocupări de oameni maturi. Peste un sfert dintre tinerii din România, cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, se gândesc deja ca în următorul an să ia bani de la bancă pentru achiziția unei locuințe. Adică să se împovăreze cu un credit ipotecar. Asta, în timp ce 13% dintre ei au deja un astfel de credit.

Dorința de proprietate este o moștenire din generație în generație în România. Dar un credit ipotecar, mai ales la o vârstă de tinerete, tinerii, înseamnă riscuri foarte mari, mai ales că este un împrumut pe viață. Astăzi poți avea o rată care să te satisfacă, mâine poți însă avea o rată care să-ți mănânce tot salariul. Iar cei mai mulți dintre cei care accesează acest tip de credit plătesc rate, lună de lună, timp de treizeci de ani.

Citeste si...  Finanțatorul lui FCSB Gigi Becali, pus oficial sub acuzare! Procurorii solicită sechestru pe avere

Tinerii sunt însă optimiști și încrezători în forțele proprii. Șapte din 10 cred că situația lor financiară este mai bună decât cea a părinților și că în următorul an se va îmbunătăți și mai mult. Aceste procente plasează românii drept cei mai optimişti din acest punct de vedere, în comparaţie, de exemplu, cu Ungaria şi Spania. În plus, nu mai puţin de 77% dintre cei cu vârste între 18 şi 25 de ani cred în capacitatea lor de a-şi gestiona finanţele personale. Încrederea este dată și de percepția privind educația, 80% dintre ei spunând că au cunoștințe despre cum să își gestioneze banii.