Actualitate, Featured

Un pădurar dezvaluie cum se merge la interventii impotriva hotilor de lemne

Un angajat al Gărzii Forestiere din Braşov a intrat în greva foamei, vineri, pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor în care lucrează silvicultorii din România. Bărbatul, care lucrează de şapte ani în sistem spune că este foarte greu să-şi desfăşoare activitatea de pădurar fără arme şi dotări, informează MEDIAFAX.

Florin Nan este angajat al Gărzii forestiere din Braşov de şapte ani şi a intrat vineri în greva foamei, pentru 24 de ore, încercând să tragă un semnal de alarmă legat de condiţiile în care lucrează ca pădurar din România.

„Am decis să intru în greva foamei pentru că este foarte greu sau aproape imposibil să ne desfăşurăm activitatea în condiţiile în care o facem acum”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Florin Nan.

Acesta a făcut şi o listă de revendicări despre care spune că sunt nişte prevederi legale care nu sunt puse în aplicare de foarte mulţi ani.

Pe lista silvicultorului sunt menţionate lipsa armelor de foc letale, a uniformelor şi echipamentelor, a maşinilor, a staţiilor de emisie recepţie, a dronelor şi a vaccinurilor anticăpuşe. Totodată, angajatul Gărzii Forestiere Braşov cere acordoarea sporului de risc.

„Cu Dumnezeu înainte, cu ce să mergem, cu pixul şi cu legitimaţia”, a răspuns Florin Nan, când a fost intrebat cu ce intervin în acest moment.

El compară silvicultorii cu militarii.

„După Armata României, deocamdată silviculorii au cei mai mulţi eroi. Cu menţiunea că în armată merg în război, în Afganistan. Noi avem colegi morţi pe timp de pace. Şi nimeni nu spune nimic despre treaba asta. Toată lumea – politica struţului, a capului în pământ, să nu deranjăm. Pe cine să mai deranjăm? Au ajuns să apere pădurile, în percepţia opiniei publice, datorită campaniilor de fake news la care sunt supuşi oamenii de ani de zile, au ajuns să salveze şi să apere pădurile ONG-urile, nu silvicultorii care sunt zi de zi în păduri de 100 şi ceva de ani”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Florin Nan.

Acesta menţionează că în ultima lună doi silvicultori şi-au pierdut viaţa încercând să apere pădurile.

„Un caz într-o viaţă e enorm, pentru că oamenii ăştia au plecat să îşi facă datoria, să apere pădurea. E al doilea caz într-o lună. Sunt şase pădurari morţi până în momentul de faţă. Sunt peste 650 de silvicultori cu răni grave şi deosebit de grave. Nu spune nimeni o vorbă despre oamenii ăştia. Şi dacă nu moare omul şi ajunge să stea într-un scaun cu rotile pentru tot restul vieţii lui, e bine? Mergând să apere pădurea. Pentru ce, pentru că legea nu e pusă în aplicare? Pentru că nu avem arme, nu avem dotări?”, a spus Florin Nan.

Angajat al Gărzii Forestiere din Braşov de şapte ani, Florin Nan consideră că ceea ce se întâmplă este „o crimă cu premeditare”.

„Un pădurar are 400 de euro pe lună, trebuie să păzească între 400 şi 1.000 şi ceva de hectare de pădure şi trebuie să folosescă hainele lui, maşina lui, motorina lui. De unde toate astea? Şi are şi el familie acasă, care îl aşteaptă să le dea ceva de mâncare. Vi se pare normal cu 20 de milioane să păzeşti 1.000 de hectare de pădure, în condiţiile în care nu ai maşină, nu ai motorină, nu ai arme, nu ai nimic? Nu vi se pare că e crimă cu premeditare? Ca să vină după aceea un val de fake news şi să arate că ONG-urile salvează pădurile, oameni care nu au studiat pădurea în viaţa lor o secundă”, a mai spus Florin Nan.

 

blank