APADOR-CH, asociație pentru apară drepturile omului ONG care îl ceartă pe Iohannis pe tema referendumului condamnă organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile eurparlamentare, subliniind că astfel de demers nu poate fi folosit pentru a influența rezultatul unor alegeri și că nu trebuie tratat ca un autobuz electoral.

„APADOR-CH consideră că referendumul naţional este o formă prin care poporul îşi exercită suveranitatea, potrivit art. 2 alin. 1 din Constituţie, şi nu un vehicul care poate fi pus în slujba influenţării rezultatului unor alegeri. Referendumul nu trebuie tratat ca un alt fel de „autobuz electoral”, al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanţi la alegerile parlamentare, naţionale sau europene. În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanță naţională, identificată în mod clar, care frământă întreaga naţiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum naţional”, precizează reprezentanții APADOR-CH, printr-un comunicat de presă.

Un ONG care apară drepturile omului il ceartă pe Iohannis pe tema referendumului

Potrivit sursei citate, în cazul de faţă, mai întâi a fost ideea organizării unui referendum şi abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum.

„Această întrebare nu a fost formulată nici până la această dată, când referendumul a avansat de la stadiul „aproape hotărât” la „hotărât”. Deci, referendum avem, doar întrebare ne mai trebuie. Dacă există, cu adevărat, o problemă naţională extrem de importantă, care să necesite organizarea unui referendum (şi nu a unui simplu sondaj naţional de opinie), atunci referendumul trebuie tratat corespunzător importanţei sale şi organizat separat, nu ca simplă anexă electorală”, mai arată asociația.

Citeste si...
Medic acuzat că a bruscat un copil în timpul consultației

APADOR-CH mai precizează că, în ciuda faptului că referendumul pe justiție organizat odată cu alegerile parlamentare a fost declarat constituțional, e nevoie de o apreciere dacă referendumul servește rezolvării unor probleme reale.

Un ONG care apară drepturile omului il ceartă pe Iohannis pe tema referendumului

„Prin suprapunerea referendumului naţional cu alte alegeri (parlamentare – naţionale sau europene, prezidenţiale) se ajunge la o interferenţă de teme şi subiecte, care se vor dezbate simultan, întrucât perioadele de campanie, pentru alegeri şi pentru referendum, vor coincide. Această suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, ci dimpotrivă. În cazul alegerilor şi referendumului din 26 mai 2019, este foarte posibil ca la întrebările pe temele specifice alegerilor europarlamentare să se răspundă cu argumente ce ţin de chestiunile vizate de referendum. Şi viceversa. Câştigul pentru alegători, constând în informare corectă şi completă, va fi minim, în timp ce mulţi politicieni vor putea jongla cu nonşalanţă între teme fără legătură între ele”, mai arată comunicatul menționat.

Acestea sunt motivele pentru care APADOR-CH nu a participat la consultările de marți, de la Cotroceni, spun reprezentanții asociației.

Reprezentanții societății civile au declarat, marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis va convoca ”în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind ”nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.