Social, Stiri

Un nou val al scrisorilor nigeriene în România. „Îţi dau 2,5 milioane dolari”

Mulți români au început să găsească în căsuțele de email tot mai numeroase mesaje de la diverse persoane necunoscute, scrise în limba engleză, franceză sau chiar într-o română stâlcită, în care li se propune, în diferite moduri, să intre în posesia unor sume de bani. O franţuzoaică, de exemplu, spune că oferă suma de 2,5 milioane de dolari destinatarului doar ca acesta să facă opere de binefacere în România.

r_burn_note_message_email_selfdestruct_delete_automa_large570_68884600

Nu este vorba de altceva decât de binecunoscutele „scrisori nigeriene”, care, acum câțiva ani, au reușit să scoate bani din buzunarele a câtorva mii de români, scrie Money.ro.

Dornici de câștiguri ușoare, aceștia au căzut în plasa escrocilor cibernetici, majoritatea de pe continentul african, dar nu numai.

Potrivit unor informații din 2012, când internetul a cunoscut o avalanșă a acestui tip de emailuri, un asemenea escroc reușea să obțină venituri de aproximativ 45.000 dolari pe lună. Iar valoarea pagubelor produse de „scrisorile nigeriene” la nivel mondial era estimată la 1,5 miliarde de dolari.

Dacă acum doi ani majoritatea emailurilor veneau din partea unor persoane care pretindeau că erau bancheri, avocați sau consilieri financiari ai unor bogătași și care erau dispuși să ofere destinatarului o parte din avere, noul val al acestui tip de scrisori vine în special din partea unor femei, văduve sau orfane, care folosesc un discurs cu tentă religioasă și apelează la sentimentele de milă ale oamenilor pentru a obține date personale.

Totuși, nici acum nu lipsesc emailurile din partea unor persoane care se dau drept reprezentanții unor corporații internaționale sau drept oameni bogați care vor să facă afaceri cu destinatarul.

Cum arată o astfel de scrisoare:

Un email în limba engleză cu titlul „Plată” vine din partea unor persoane care se prezintă drept un cuplu care a câștigat la loterie 101.203.600 lire sterline și vor să facă acte de caritate către cinci „persoane norocoase” și zece organizații de caritate din întreaga lume. „Te-am selectat fiind unul dintre milionarii norocoși și tot ce trebuie să faci este să ne răspunzi la email”, furnizând date personale precum: numele, țara, regiunea, ocupația, vârsta, banca la care ai cont, data nașterii, numărul de telefon și o adresă de email alternativă.

blank