Featured, Medical

Un medic din Timișoara susține că valul 2 de coronavirus va fi mai grav ca în Italia

Un medic de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, trage un semnal de alarmă în privința situației cazurilor de infectare cu Covid-19 în România.

Un medic spune că, la toamnă, ”ne așteptăm la un tsunami”, daacă autoritățile nu vor lua măsuri împotriva celor care sunt împotriva regulilor sanitare de protecție.

Un medic din Timișoara susține că valul 2 de coronavirus va fi mai grav ca în Italia

El spune că, la Timișoara, asistăm la o creștere ”incredibilă” a cazurilor de infectare cu Covid-19 și că Terapia Intensivă este plină.

”Cert este că severitatea cazurilor este în creștere incredibilă și ne așteptăm la ce este mai rău. Terapia intensivă este plină în acest moment, avem în fiecare zi o medie de 2 decese, ținând cont că avem 6 locuri.” – a spus managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara laTV.

Întrebat la ce se așteaptă în perioada următoare, medicul a răspuns tranșant: la ”un tsunami”, făcând chiar o paralelă cu situația din Italia de la începtul acestei veri, când sistemul medical a intrat în colaps, din cauza numărului foarte mare de îmbolnăviri.

”La un tsunami, efectiv, valul 2. Deci valul 1 o să fie o replică palidă a valului 2, o să vedeți. Și dacă în septembrie octombrie o să înceapă și gripa și nu se va termina cu nebunelile astea, cu antivacciniștii și restul, o să avem ca în Italia. Același scenariu.” – a mai spus el.

Un medic din Timișoara susține că valul 2 de coronavirus va fi mai grav ca în Italia

În opinia doctorului Cristian Oancea, ”cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească.”

”În primul rând trebuie să ne ajutăm noi, trebuie să fim responsabili, și cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească, sub o formă sau alta. În al doilea rând, trebuie să găsim resursa umană în acest moment, pentru că aici suntem foarte deficitari, în toată țara, de terapie intensivă.” – a mai spus el.

În România, pandemia se extinde


Între timp, în România pandemia se extinde. 799 de cazuri noi de infecție Covid-19 au fost date în ultima statistică a autorităților.

Sunt tot mai mulți pacienți cu forme grave, iar aici ar putea apărea o problemă, căci în unele spitale nu mai sunt locuri libere în secțiile de terapie intensivă.

Bucureștiul va ajunge în curând pe această listă.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: O parte dintre concetăţeni nu repectă nicio regulă


Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a tras și el un semnal de alarmă privind numărul mare de forme severe şi critice de COVID – 19.

El spune că o parte dintre cetăţeni nu respectă nicio regulă și că spitalul în care activează se află într-o situaţie dificilă, pentru nu mai are loc pentru pacienţii infectaţi cu SARS CoV – 2.

”Suntem într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecţie Covid-19 au crescut alarmant şi în judeţul Timiş. Consecutiv a crescut şi numărul de forme severe şi critice, precum şi de decese. Toate acestea se datorează şi faptului că o parte dintre concetăţeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspiraţiei sau falselor îndemnuri la libertate. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa şi sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalţi. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalţi, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorităţi”, a scris, vineri, pe Facebook, medicul Virgil Musta, potrivit News.ro.

Medicul s-a referit şi la situaţia dificilă în care se află Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, care a ajuns să nu mai aibă locuri disponibile.

”Această zonă dedicată Covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secţie, cât şi pe ATI şi va trebui să reconfigurăm din nou circuitele şi organizarea şi să extindem din nou paturile de pe secţii şi de pe ATI dedicate numai covid, fiind nevoiţi din nou să transferăm către alte spitale pacienţii internaţi cu alte afecţiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând aceşti pacienţi. Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situaţie pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienţi covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie)”, a mai scris Musta.

Medicul precizează că a fost concepută şi o platformă informatică pentru pacienţii Covid din spital.

”Am conceput şi o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienţilor Covid în spital, iar acum şi în afara lui, încercăm să implementăm rapid şi soluţii de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiţi pacienţi, cât şi alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiţi decât am fost acum 3-4 luni. Aşadar, încercăm să ne facem treaba, cât de bine putem, deşi nu e deloc uşor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conştient că gestionarea cu succes acum şi pe mai departe a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorităţii populaţiei. Este în continuare un efort comun şi sunt convins că tot împreună vom reuşi!”, a mai scris, la final, Musta.

La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, toate locurile destinate pacienţilor cu coronavirus sunt ocupate, astfel că toate cazurile uşoare sunt preluate de spitalele suport.

De asemenea, toate locurile din Secţia de Terapie Intensivă sunt ocupate.


blank