Actualitate, Featured

Un medic dă un sfat dur, dar adevarat: Mai bine izolat, decât intubat

Mai bine izolat decât intubat: Cei care se plâng că izolarea şi distanţarea socială sunt greu de suportat ar trebui să ştie prin ce trece un pacient care ajunge la terapie intensivă. Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, a explicat cât de mare poate fi suferinţa celor care ajung dependenţi de aparate şi sonde.

Informațiile sunt dure, dar e necesar să le știm că să înțelegem de ce e important să ne protejăm.

„Mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă. Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca şi suferință pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă. Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav”, a transmis medicul Dorel Săndesc.

 

blank