Sunt români care nu au fost anunţaţi pe loc că au fost amendaţi în vremea când se guverna prin ordonanţe militare şi s-au trezit abia luna trecută cu procesul-verbal acasă. Un astfel de caz vine din Deva, unde un cetăţean a aflat că de plătit amenzi de 2.000 de lei. Acestea au contestat deja amenzile si aştepată decizia instanţei și cel mai probabil va fi favorabile.

„Clientul meu a fost să ajute o rudă mai în vârstă, a bifat acolo că asigură bunurile de strictă necesitate, fără să conştientizeze că se referea doar la persoana sa şi a membrilor din cadrul gospodăriei şi că ar fi trebuit să bifeze ajutorarea unei persoane vulerabile. A fost sancţionat, dar nu i s-a comunicat pe loc procesul-verbal, i-a fost comunicat prin poştă la două luni după ce a fost efectiv oprit de poliţie”, a declarat pentru Digi24 Lavinia Stroia, avocat al Baroului Hunedoara.

„Procesul-verbal i-a fost comunicat în 9 iunie, că are de plătit amendă ulterior, evident, emiterii deciziei CCR şi am formulat plângere în termen legal de 15 zile”, a precizat avocata.

Ea spune că sunt o mulțime de plângeri pentru contestarea amenzilor din starea de urgență și există toate șansele ca astfel de procese să fie câștigate, iar amenzile anulate. În consecință, și sumele care au apucat să fie plătite vor fi restituite.

„Din câte ştiu eu, cam fiecare coleg are câte un proces-verbal, două, în care a fost angajat să le conteste. Întrucât nu există o bază legală pentru aplicarea sancţiunii, şansele sunt 100%, adică proceul-verbal urmează a fi anulat de instanţa. În cazul fiecărui proces-verbal de contravenţie anulat, amenzile se restituie, aceasta e o prevedere a legii”, a declarat Lavinia Stroia, avocat.

Instanțele din România șterg amenzile primite în starea de urgență. Primele procese au fost deja câștigate
Instanţele din România au început să şteargă amenzile primite de români în perioada stării de urgenţă. Au fost câştigate deja primele procese, în baza deciziei Curţii Constituţionale care a spus în luna mai că amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare sunt ilegale. Statul român este obligat să restituie banii în cazul în care oamenii au apucat să plătească amenzile luate.

În perioada stării de urgenţă peste 300.000 de români au fost amendaţi – iar cuantumul s-a ridicat la o sumă colosală, un record în România: echivalentul a 12 milioane de euro. Guvernanţii se gândeau la acel moment să ajute spitalele cu aceşti bani.

Doar că în luna mai, judecătorii CCR au spus că amenzile au fost mult prea mari în raport cu salariile românilor. Aceste amenzi ajungeau până la 20.000 de lei pentru persoane fizice.

Mulţi români le-au contestat, au avut acest drept timp de 15 zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Nici nu au trecut două luni și deja se câştigă primele procese. Jurnaliştii de la Profit.ro au studiat hotărâri ale instanţelor şi spun că inspectoratele de poliţie sunt de acord cu admiterea plângerilor, pentru că trebuie să fie respectată decizia CCR.


Citeste si...
Dragnea, socru mare la toamnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.